colors

Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Γίνε εθελοντής αιμοδότης και κάνε ένα δώρο ζωής, Τάξη Β', 2023-2024

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της Θεματικής "Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ, Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης γνώρισαν τις έννοιες του Εθελοντισμού και της Ενσυναίσθησης, μέσα από παραδείγματα προσφοράς στον συνάνθρωπο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ουσιαστικής προσφοράς και εθελοντισμού είναι η Εθελοντική Αιμοδοσία. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας γνώρισαν τις ομάδες αίματος, τις ανάγκες σε αίμα, τις περιπτώσεις που κάποιος συνάνθρωπός μας χρειάζεται αίμα, αλλά και τη διαδικασία να γίνει κανείς εθελοντής αιμοδότης. Στο τέλος, δημιούργησαν και μία αφίσα ευαισθητοποίησης για την Εθελοντική Αιμοδοσία.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

Μαθαίνουμε για την Κλιματική Αλλαγή παίζοντας

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και της Θεματικής "Φροντίζω το Περιβάλλον", οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης γνώρισαν την έννοια της κλιματικής αλλαγής μέσα από τρία παιχνίδια που προτείνονται από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού.

Με τη συμβολή ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού προσομοίωσης του φυσικού και του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου, κατανόησαν αφενός τη φυσική λειτουργία του φαινομένου και αφετέρου μπόρεσαν να διακρίνουν τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες που το επιτείνουν. Στη συνέχεια, αξιοποιήθηκε το διασκεδαστικό κινητικό παιχνίδι εγρήγορσης «Επιζών- Survivor». Στόχος ήταν οι παίκτες να ανταποκριθούν σε οδηγίες προφύλαξης σε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο, να κατανοήσουν την ετοιμότητα αντίδρασης, την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, τη αξία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Στο τέλος, έπαιξαν με ζευγάρια καρτών, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν κατορθώσει να συνδέουν γεγονότα που σχετίζονται με σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος και αφορούν την κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης διασκέδασαν, ενθουσιάστηκαν και, εν τέλει, έμαθαν παίζοντας!

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

Κυκλοφορώ με ασφάλεια, Τάξη Γ', 2023-2024

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, πραγματοποιήθηκε στη Γ' τάξη το σχέδιο δράσης με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια», που ανήκει στο θεματικό κύκλο «Ζω καλύτερα – Ευ Ζην» και την υποενότητα «Αυτομέριμνα – Ασφάλεια». Στόχος ήταν να διαμορφωθεί η ενσυνείδητη και υπεύθυνη χρήση του οδικού δικτύου από τους/τις μαθητές/τριες, εστιάζοντας στην οδική ασφάλεια.

Μέσα από το βιβλίο «Ο φίλος μου ο Ποδηλατάκιας», οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ' τάξης ενημερώθηκαν για τη σωστή συμπεριφορά του ποδηλάτη, καθώς και για τους κανόνες ασφαλούς μετακίνησης με αυτό και για τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούν σε αυτό. Στη συνέχεια, αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο, δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες ομαδικά. Στη συνέχεια, τα παιδιά γνώρισαν τη σημασία των πινακίδων σήμανσης που συναντούνε πιο συχνά στους δρόμους καθημερινά. Μέσα από ένα ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό παιχνίδι, παρατήρησαν προσεκτικά τα διάφορα σχήματα και χρώματα που έχουν. Έπειτα, τα χρωμάτισαν και τα ταξινόμησαν στις εξής κατηγορίες: ρυθμιστικές, πληροφοριακές και αναγγελίας κινδύνου. Στο τέλος, έφτιαξαν όλοι/ες μαζί ένα κολλάζ, που αναρτήθηκε στην τάξη.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ελένη Αυδίκου (ΠΕ70), Μαρία Δημουλιά (ΠΕ70)

Αγαπώ και φροντίζω τα ζώα, Τάξη Α' & Β', 2023-2024

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, της Θεματικής "Φροντίζω το Περιβάλλον" και της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας των Αδέσποτων Ζώων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄και Β΄τάξης φιλοξένησαν στην τάξη τους εκπρόσωπο του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος για την ηθική μεταχείριση των ζώων), την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων, τις υποχρεώσεις των φροντιστών τους, αλλά και για τις περιπτώσεις κακοποίησης- παθητικής κακοποίησης και εγκατάλειψης. Ενημερώθηκαν, επίσης, για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα. Με πολλή χαρά, μάλιστα, προσέφεραν τροφές και λιχουδιές για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

Ανακαλύπτοντας τα “Δυνατά” και τα “Αδύνατα” σημεία της πόλης

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων “Η γειτονιά μου αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή” της Θεματικής “Φροντίζω το Περιβάλλον”, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης εξερεύνησαν τη γειτονιά του Σχολείου μας, ανακάλυψαν και φωτογράφισαν τις Λειτουργίες (π.χ. αγορά, πολιτισμός, κυκλοφορία, περιβάλλον κ.α.) της γειτονιάς, τα “Δυνατά” σημεία (μνημεία, κάδοι ανακύκλωσης, αγορά, σχολεία κ.α.) και τα “Αδύνατα” (σκουπίδια, κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.α.). Έπειτα, ανακάλυψαν, με περιήγηση στο διαδίκτυο και σε ψηφιακούς χάρτες (GoogleMaps), τα “Δυνατά” σημεία της πόλης, τα οποία τη θωρακίζουν απέναντι στην κλιματική αλλαγή (λίμνη, δάσος, βουνά), και τα “Αδύνατα” σημεία, τα οποία προδίδουν τη μεγάλη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου και, συνεπώς, επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα της πόλης (σκουπίδια στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, κυκλοφοριακό πρόβλημα και εκπομπή ρύπων, υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης κ.α.).

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

Κύλιση στην Αρχή