Παραδοσιακά παιχνίδια, 2024Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, 18 Μαΐου, οι μαθητές/ τριες της Β' τάξης του Σχολείου μας περιηγήθηκαν στο Μουσείο Παιχνιδιών - Μουσείο Μπενάκη. Αφού εντυπωσιάστηκαν από τις συλλογές του, αποφάσισαν να ψάξουν και να γράψουν όχι απλώς για παλιά παιχνίδια αλλά για παραδοσιακά παιχνίδια του τόπου τους.

Σχετικά με την ημέρα των μουσείων, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαη ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Τα μουσεία, ως δυναμικοί φορείς πολιτισμού και εκπαίδευσης, έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν την περιέργεια, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη, παρέχοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και ψυχαγωγίας, φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

Γιορτές της Άνοιξης, 2024Οι μαθητές/τριες της Β' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) ευαισθητοποιημένοι απέναντι σε ήθη, έθιμα, μύθους και γιορτές της άνοιξης, έψαξαν, βρήκαν και ζωγράφισαν σχετικές πληροφορίες.

Αρχικά έψαξαν για το έθιμο του χαρταετού που πετάει για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ. στην αρχαία Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί κατασκευάζονται οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού και μάλιστα με τη μορφή που έχουν ως επί το πλείστον μέχρι σήμερα στις χώρες αυτές, η οποία δεν είναι άλλη από τη μορφή του δράκου. Ο χαρταετός έφθασε στην Ελλάδα πρώτα από τα λιμάνια της Ανατολής (Σμύρνη - Χίο - Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, της Σύρου, των Πατρών και ακολούθησαν τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει σπάγκο και χρωματιστό χαρτί. Ο συμβολισμός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο. Το γεγονός δε, ότι το έθιμο γίνεται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, καθώς πραγματοποιείται την πρώτη μέρα της Σαρακοστής, οπότε οι χριστιανοί ξεκινούν τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.

Φτάνει η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το 2024 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Ιαπωνίας. «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας» μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadano. Οι μαθητές/ τριες διάβασαν αγαπημένα τους βιβλία και έφτιαξαν σελιδοδείκτες τους οποίους και μοιρασαν στους μαθητές/τριες των υπολοίπων τάξεων μαζί με τη φετινή αφίσα.

Στη συνέχεια έφτασε το Πάσχα όπου έφτιαξαν ευχετήριες κάρτες και αναζήτησαν έθιμα της Ηπείρου, ενώ δεν παρέλειψαν συμμαθητές τους να πουν τα κάλαντα του Λαζάρου με τα παραδοσιακά «κύπρια».

Φυσικά δεν λησμόνησαν τη γιορτή της Μητέρας, τη 2η Κυριακή του Μάη, ζωγραφίζοντας τα δικά τους πορτραίτα, παραλλαγές του πίνακα του Klimt «Μητέρα και παιδί» και φυσικά αφιερώνοντας σε αυτές το ποίημα του P. Rouneau «Στη Μανούλα».

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2024Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024, η Β' τάξη του Σχολείου μας είχε την τιμή να συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή που σχεδίασε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.

Το Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) της Ιαπωνίας είναι υπεύθυνο για τη φετική χρονιά για το υλικό του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, επιλέγοντας το μήνυμα και σχεδιάζοντας την αφίσα για τα τμήματα του I.B.B.Y σε όλο τον κόσμο. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Με ποικίλες δράσεις μετέφερε το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!».

Οι μαθητές/τριες της Β' τάξης παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το μήνυμα του τμήματος της Ιαπωνίας όπου διάβασαν το βιβλίο «Ο κηπουρός των παραμυθιών» του Claudio Gobbetti, σε εικονογράφηση Diyana Nikolova των εκδόσεων Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Επιπλέον, ακούσαμε και είδαμε το φετινό μήνυμα, μιλήσαμε για τη νοηματική γλώσσα και συζητήσαμε για την ανάγνωση βιβλίων από όλους τους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για τις ιστορίες, πώς γεννιούνται, πώς φυτεύονται και πού μας ταξιδεύουν. Με αφορμή τις εικόνες του βιβλίου, γνωρίσαμε τη γραφομηχανή, φυτέψαμε ιστορίες, μαζέψαμε φύλλα, δεσαμε βιβλία και τα αφήσαμε να ταξιδέψουν. Κάποια έφτασαν στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Επίσης, παίξαμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, στο οποίο κρύψαμε διάφορα στοιχεία σε σημεία της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά μάζεψαν τα στοιχεία, με τη βοήθεια ενός χάρτη, και έφτιαξαν προφορικές ιστορίες που διηγήθηκαν.

Τέλος, με αφορμή τις οριγκάμι φιγούρες του παραμυθιού και την Ιαπωνία, τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους βιβλία οριγκάμι, τα οποία εικονογράφησαν και κρέμασαν στο δέντρο της Ζωσιμαίας. Έφτιαξαν οριγκάμι ζωάκια για να πάρουν μαζί τους και να φτιάξουν δικές τους ιστορίες.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Δασκάλου Βασιλική, Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70)

Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φωςΤην Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' τάξης συμμετείχαν στη δράση "Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως", μια βιβλιοφιλική πρωτοβουλία του eniplex.com και της ομάδας βιβλιοπωλείων "Είμαστε το βιβλιοπωλείο ΣΟΥ" (που καθιέρωσαν την 21 Δεκεμβρίου, τη μέρα του χειμερινού ηλιοστασίου για το βόρειο ημισφαίριο, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, ως ημέρα Ανταλλαγής βιβλίων).

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας και έχοντας ως απώτερο σκοπό κάθε παιδί να πάρει στα χέρια του ένα καινούριο βιβλίο, οι μαθητές/τριες διάλεξαν βιβλία ευρείας θεματολογίας, τα αντάλλαξαν και μας τα πρότειναν. Ας απολαύσουμε το χτίσιμο μιας νέας κουλτούρας.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

1η Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων, 2023-2024

Tην Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 6.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η 1η Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων και Κηδεμόνων στην αίθουσα της Β' τάξης του Σχολείου μας. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση είναι:

  • Προγραμματισμός- Στόχοι τρέχουσας διδακτικής χρονιάς -Τρόποι προσέγγισης
  • Εργασίες για το σπίτι.
  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Δανειστική Βιβλιοθήκη
  • Όμιλος "Γνωρίζω την Ευρώπη από τα παραμύθια της"
  • Διαδικασία προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών
  • Λειτουργία ολοήμερων τμημάτων.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δασκάλου Βασιλική, ΠΕ70 

Κύλιση στην Αρχή