Διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα Μαρία Δασκαλάκη

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης (σχ. έτος 2023-2024) ασχολήθηκαν με την ανάγνωση λογοτεχνικού βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, διαβάσαμε το βιβλίο «Το χαμένο ημερολόγιο του παππού» από την σειρά «Μυστική Αποστολή» της Μαρίας Δασκαλάκη. Κάθε Δευτέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε ομάδες, παρήγαγαν περίληψη του κάθε κεφαλαίου που είχαν να διαβάσουν το σαββατοκύριακο. Στη συνέχεια, ακολουθούσε συζήτηση διαφόρων σημείων που τους απασχόλησε ώστε να υπάρξει εξάσκηση στην παραγωγή προφορικού λόγου. Επίσης, υπήρχαν και ατομικές γραπτές εργασίες της εκπαιδευτικού με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των όσων διάβασαν.

Το βιβλίο αυτό άρεσε ιδιαίτερα στο σύνολο της τάξης κι έτσι αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την συγγραφέα στο σχολείο μας για να την γνωρίσουμε. Η κυρία Μ. Δασκαλάκη αποδέχτηκε την πρόσκληση μας μόνο που η γνωριμία μας έγινε ….διαδικτυακά αφού εκείνη κατοικεί στο Ηράκλειο της Κρήτης!

Έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης γνώρισαν τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο που αγάπησαν. Η συγγραφέας απάντησε με μεγάλη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις που της έθεσαν τα παιδιά. Μάθαμε περισσότερα για την ιστορία της αρχαίας Ελεύθερνας που αναφέρεται στο βιβλίο, για το πώς πίστεψε στον εαυτό της κι έκανε τις σκέψεις της βιβλία, ενώ συμβούλεψε τους μικρούς αναγνώστες της να στοχεύουν ψηλά και να έχουν όνειρα γιατί… έστω κι αν δεν τα επιτύχουν πλήρως, σίγουρα θα τα αγγίξουν! Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να επικοινωνήσουμε ξανά αφού θα ακολουθήσει αποστολή γραμμάτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες προς την συγγραφέα καθώς και ζωγραφιών στις οποίες αποτυπώνουν εικαστικά το αγαπημένο τους σημείο από το βιβλίο.
Ήταν μια όμορφη μέρα στο σχολείο!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσακτσίρα Παρασκευή, ΠΕ70   

Μαθαίνω την ιστορία της «Ακαδημίας»

Η ενότητα της Γλώσσας με τίτλο «Η ζωή στην πόλη» οδήγησε τους μαθητές και τις μαθήτριες της E' τάξης να προβληματιστούν για την ιστορία του κτηρίου που φιλοξενεί το σχολείο μας. Για τον λόγο αυτό την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 βγήκαμε από την τάξη κι επισκεφθήκαμε την κύρια είσοδο του κτηρίου της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Παρατηρήσαμε την επιγραφή του κτηρίου, αναλύσαμε κάθε λέξη αυτής, ώστε να μάθουμε ιστορικά στοιχεία, ενώ συζητήσαμε για τις προτομές που κοσμούν συγκεκριμένο σημείο της Ακαδημίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα παιδιά πρόσθεταν από κάτι που έχουν συζητήσει στην οικογένεια τους για την τοπική ιστορία και ήταν σχετικό με το θέμα μας. Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το κτήριο στο οποίο έρχονται καθημερινά!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσακτσίρα Παρασκευή, ΠΕ70   

1η Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων, 2023-2024

Tην Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 6.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε η 1η Ενημερωτική Συνάντηση Γονέων και Κηδεμόνων στην αίθουσα της Ε' τάξης του Σχολείου μας. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση είναι:

  • Προγραμματισμός- Στόχοι τρέχουσας διδακτικής χρονιάς -Τρόποι προσέγγισης
  • Εργασίες για το σπίτι.
  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων - Δράσεις της τάξης
  • Όμιλος: Σχολική Εφημερίδα
  • Λειτουργία ολοήμερων τμημάτων.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσακτσίρα Παρασκευή, ΠΕ70 

Ένας κόσμος με ίσα δικαιώματα, 2022

Οι μαθητές/τριες της Ε΄ Τάξης (σχ. έτος 2022-2023), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), μελέτησαν το βιβλίο «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα» της Μαλάλα Γιουσαφζάι, την συγκλονιστική ιστορία ενός κοριτσιού από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, αλλά και το δικαίωμα όλων στη ζωή όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο και παιδί.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με την ζωή της και την ομιλία της κατά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης. Τέλος, έφτιαξαν τα δικά τους μαγικά μολύβια, αποτυπώνοντας τις σκέψεις τους για τις αλλαγές που επιθυμούν να πραγματοποιηθούν σε όλον τον κόσμο, τις οποίες και φώναξαν δυνατά. Η φράση "Όλα τα παιδιά της Γης έχουν ίσα δικαιώματα" που ακούστηκε από τους/τις μαθητές/τριες είναι κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να μας αφήσει ανεπηρέαστους, αλλά να αναλογιστούμε τι μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τάγκα Ζωή, ΠΕ70   

Η σχολική ψυχολόγος στην τάξη μας, 2022

Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας θεωρούνται σημαντικά εφόδια για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Προς την κατεύθυνση αυτή, κατά τη διάρκεια όλης της σχολικής χρονιάς η Ε' τάξη (σχ. έτος 2021-2022) του Σχολείου μας υλοποίησε προγράμματα με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και αποδοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας. Παράλληλα, γνώρισαν τρόπους αντιμετώπισης της σχολικής βίας και τρόπους διαχείρισης συγκρούσεων. Σε αυτό το ταξίδι είχαμε την πολύτιμη βοήθεια της σχολικής ψυχολόγου κ. Σπυριδούλας Τραχανά στην οποία οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και άκουσαν τις συμβουλές της.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γκουλγκούτη Αναστασία (ΠΕ70), Τραχανά Σπυριδούλα (ΠΕ23)   

Κύλιση στην Αρχή