colors

Ξένες Γλώσσες

Καλό Πάσχα - Joyeuses Pâques!

Εβδομάδα αφιερωμένη στο Πάσχα και οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης, στο μάθημα των γαλλικών, διδάχθηκαν το σχετικό λεξιλόγιο το οποίο και δούλεψαν μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες, καθώς και έθιμα της Γαλλίας τα οποία και αποτύπωσαν σε μια όμορφη αφίσα δουλεύοντας ομαδικά και ανταλλάσσοντας ευχές! Και του χρόνου! 

Καλό Πάσχα - Joyeuses Pâques!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τζάτσου Μαργαρίτα (ΠΕ05)

Μάρτιος, ο μήνας της Γαλλοφωνίας

Τι είναι η Γαλλοφωνία και γιατί την γιορτάζουμε σε ολόκληρο τον κόσμο;

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 στο Παρίσι και αποτελείται από 88 κράτη, τα οποία μιλούν τη γαλλική γλώσσα ως μητρική, δεύτερη ή ξένη. Το σύνθημά τους είναι: egalite, complementarite, solidarite (ισότητα, αλληλοσυμπλήρωση, αλληλεγγύη), αξίες που προωθούνται παγκόσμια, μεταξύ των πολιτών και των κρατών!

Η Ελλάδα προσχώρησε στη Γαλλοφωνία το 2006 επισφραγίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Γαλλία: στον επιχειρηματικό τομέα, στον τραπεζικό και ιατρικό τομέα, στις κατασκευές μεγάλων έργων, στην πληροφορική, στην υλοποίηση δορυφορικών προγραμμάτων, στον τομέα τροφίμων, στον πολιτιστικό τομέα κλπ. Η γαλλική γλώσσα, μαζί με την αγγλική, αποτελούν τις δύο βασικές γλώσσες επικοινωνίας και στις πέντε ηπείρους, γεγονός που εξηγεί την δυναμική τους και στην χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, η γαλλική γλώσσα χαρακτηρίζεται ως η δεύτερη απαραίτητη γλώσσα, μετά τα αγγλικά, στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Τον Μάρτιο, λοιπόν, τα κράτη-μέλη της Γαλλοφωνίας, περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν με μία κοινή πολιτιστική φιλοδοξία: την δημιουργία κρατών δικαίου και την ενίσχυση της γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της Γαλλοφωνίας, οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης (σχ. έτος 2023-2024), στο μάθημα των γαλλικών, συνειδητοποίησαν τα οφέλη της εκμάθησης της γαλλικής ως ξένης γλώσσας και έφτιαξαν αφισούλες για την τάξη τους!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τζάτσου Μαργαρίτα (ΠΕ05)

4η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή & Παραολυμπιακή εβδομάδα

Στο πλαίσιο της 4ης Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής εβδομάδας (5-9 Φεβρουαρίου), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή και τις Ακαδημίες Ελλάδας & Γαλλίας διοργάνωσε διαδικτυακές συναντήσεις με σπουδαίους αθλητές από τη Γαλλία και την Ελλάδα στα γαλλικά και στα ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Γαλλίδα αθλήτρια Αlexandra Saint-Pierre, πρωταθλήτρια στην επιτραπέζια αντισφαίριση. H Alexandra στην ηλικία των 19 ετών έμεινε καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από σοβαρό ατύχημα. Μας είπε: "Έπρεπε να αποδεχθώ το αμαξίδιο, το ό,τι δεν θα ξαναπερπατήσω και το ό,τι η ζωή μου άλλαξε τελείως". Αποφάσισε όμως να συνεχίσει το αγαπημένο της άθλημα. Με συγκέντρωση, επιμονή και σκληρή προπόνηση ξεκίνησε τους αγώνες στα 21 της. Πρωταθλήτρια Γαλλίας στο ατομικό και το διπλό για το 2021, 2022 και 2023, παγκόσμια πρωταθλήτρια και 1η στην Ευρώπη το 2022, με αργυρό και χάλκινο στο διπλό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2023, βάζει πλώρη για τους Παραολυμπιακούς στο Παρίσι φέτος το καλοκαίρι.

Οι μαθητές/τριες (και μετά από συζήτηση στην τάξη) γνώρισαν μια άλλη πλευρά της ζωής, αναλογίστηκαν τις δυσκολίες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και θαύμασαν τη δύναμη που χαρακτηρίζει αυτά τα άτομα που μας αποδεικνύουν ότι είναι ίσοι και ενεργοί φτάνοντας ως την αριστεία! Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες σε μια διαθεματική συνεργασία με το δάσκαλο της τάξης διδάχθηκαν ιστορικά στοιχεία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.Τέλος, τους δόθηκε υλικό (λεξιλόγιο, φύλλο εργασίας, σύμβολα και αξίες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων) καθώς και μηνύματα τα οποία αποτύπωσαν σε αφίσα για να τα θυμούνται!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τζάτσου Μαργαρίτα (ΠΕ05)

La Chandeleur-Journée des crêpes

Στις 2 Φεβρουαρίου στη Γαλλία γιορτάζεται η Σαντλέρ, αντίστοιχη της Υπαπαντής (η είσοδος του Χριστού στην εκκλησία). Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, κατά την παράδοση, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας αναβιώνει το έθιμο της παρασκευής της κρέπας. Οι μαθητές/τριες της ΣΤ΄τάξης στο μάθημα των γαλλικών αφού διδάχθηκαν τα έθιμα γύρω απ΄αυτή τη γιορτή, σε συνεργασία με την εκπ/κό του μαθήματος γεύτηκαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό λαχταριστές κρέπες σε διάφορες γεύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Vive la Chandeleur - Vive les crêpes! (Ζήτω η Σαντλέρ-Ζήτω οι κρέπες!)

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τζάτσου Μαργαρίτα (ΠΕ05)

Joyeux Noel, 2023

Με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης στο μάθημα των Γαλλικών εξοικειώθηκαν με το λεξιλόγιο που σχετίζεται με το θέμα, εξερεύνησαν τα έθιμα που χαρακτηρίζουν τα Χριστούγεννα στη Γαλλία (La Bûche de Noël, Fête des Lumières à Lyon, La Galette des Rois, Réveillon, ...)  και αντάλλαξαν ευχές στη γαλλική γλώσσα. Επιπλέον δημιούργησαν όμορφες αφίσες και κατασκευές που αντικατοπτρίζουν τον πολιτισμό της Γαλλίας και το πνεύμα των Χριστουγέννων. Με αυτές τις δημιουργίες, διακόσμησαν με χαρά και ενθουσιασμό την τάξη τους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πλούσιο σε πολιτιστική ποικιλομορφία και εκφραστικότητα. Ένα μεγάλο μπράβο!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τζάτσου Μαργαρίτα (ΠΕ05)

Κύλιση στην Αρχή