Εικαστικά
colors

Διάστημα, 2022Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Β΄τάξης του Σχολείου μας γίνονται αστροναύτες και επισκέπτονται το δικό τους διάστημα. Στο σύμπαν όλα είναι πιθανά! Πολύχρωμοι πύραυλοι πετάνε δίπλα από φανταστικούς πλανήτες και τα παιδιά ανακαλύπτουν με την φαντασία τους τα όρια του διαστήματος.

Μικτή τεχνική με νερομπογιές και λαδοπαστελ ή μαρκαδόρους και ξύλομπογιές πάνω σε χαρτί ακουαρελας δίνει στα παιδιά την δυνατότητα να δημιουργήσουν και να χρωματισουν μόνο με τα βασικά σχήματα (τρίγωνο, κύκλος και τετραγωνο) ώστε με αυτό τον τρόπο να μάθουν τα σχήματα και επιπλέον πως να τα χρησιμοποιούν στη ζωγραφική τους.

Σκοπός του μαθήματος είναι να πειραματιστούν με τα υλικά, τα σχήματα και τα χρώματα. Να καλύψουν όλη την επιφάνεια του χαρτιού τους ώστε να δουν το έργο τους ολοκληρωμένο, να συμπληρώσουν με την φαντασία τους την ιστορία της δικής τους ζωγραφιας και να αναρωτηθούν για το τι υπάρχει γυρω και έξω από την γη μας. Ο μισός ήλιος του ενός ενώνεται με του άλλου και έτσι κάποια έργα γίνονται ομαδικά. Το ένα παιδί κατανοεί και ενώνει τον κόσμο του με ένα άλλο, συνεργάζονται και βλέπουν το σύμπαν τους να μεγαλώνει...

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Μυλωνά Σοφία-Ηρώ, ΠΕ08

Εικαστικές Δημιουργίες, 2021-2022Η εικαστική γλώσσα είναι μια γλώσσα μοναδική, με το δικό της "αλφαβητάρι" για να εκφράσει τις δικές τις έννοιες. Όπως οι λέξεις, οι νότες κι οι αριθμοί, έτσι είναι το σχέδιο, η φόρμα, η σύνθεση, οι υφές, ο ρυθμός, η ερμηνεία.

Όσο σημαντικό είναι να φτιάχνω, να δημιουργώ, είτε οργανικά, είτε με συγκεκριμένη στόχευση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να "διαβάζω", δηλαδή να βλέπω, να παρατηρώ πραγματικά. Να παρατηρώ σε βάθος τον κόσμο γύρω μου. Το φώς, το χρώμα, τα βουνά, τα λουλούδια, τα κτίρια, την καθημερινή ζωή, τους ανθρώπους, τα έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών. Η εικαστική τέχνη, όπως όλες οι τέχνες, εμπεριέχουν βαθιά στον πυρήνα τους την αφαιρετική σκέψη, την αφαιρετική αντίληψη και προσέγγιση, όπως την έχουν μέσα τους ατόφια κι ακέραιη τα παιδιά.

Εικαστικές Δημιουργίες, 2020-2021Η εικαστική γλώσσα είναι μια γλώσσα μοναδική, με το δικό της "αλφαβητάρι" για να εκφράσει τις δικές τις έννοιες. Όπως οι λέξεις, οι νότες κι οι αριθμοί, έτσι είναι το σχέδιο, η φόρμα, η σύνθεση, οι υφές, ο ρυθμός…

Όσο σημαντικό είναι να φτιάχνω, να δημιουργώ, είτε οργανικά, είτε με συγκεκριμένη στόχευση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ‘’διαβάζω’’, δηλαδή να βλέπω, να παρατηρώ πραγματικά. Να παρατηρώ σε βάθος τον κόσμο γύρω μου. Το φώς, το χρώμα, τα βουνά, τα λουλούδια, τα κτίρια, την καθημερινή ζωή, τους ανθρώπους, τα έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών. Η εικαστική τέχνη, όπως όλες οι τέχνες, εμπεριέχουν βαθιά στον πυρήνα τους την αφαιρετική σκέψη, την αφαιρετική αντίληψη και προσέγγιση, όπως την έχουν μέσα τους ατόφια κι ακέραιη τα παιδιά.

Κύλιση στην Αρχή