1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων
colors

Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία

 

Το κτήριο της οδού Δωδώνης όπου στεγάζοταν η Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, έχει χαρακτηρισθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο (ΦΕΚ 357/Β/7-6-88) και είναι ιδιοκτησία των Αγαθοεργών Καταστημάτων Ιωαννίνων.

Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1937, επί Μητροπολίτη Ιωαννίνων Σπυρίδωνος Βλάχου από τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχο και το μηχανικό Περικλή Μελίρρυτο, δύο από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς δημόσιων κτήρίων στα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτήριο που όμως έχει τους όγκους του διασπασμένους σε επιμέρους τμήματα, ώστε να φαίνεται μικρότερο και πιο λειτουργικό. Στην πρόσοψή του φέρει τοξωτό πρόπυλο, το οποίο μαζί με ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως τα βυζαντινού στυλ κιονόκρανα και το "κωδωνοστάσιο", φανερώνουν περισσότερο επίδραση από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, παρά από το νεοκλασικισμό (που την εποχή αυτή επικρατούσε στις αρχιτεκτονικές επιλογές στην πόλη).

Το κτήριο στέγασε σε μία από τις πτέρυγές του για 35 χρόνια το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το 1964, για λίγο, τη νεοϊδρυθείσα Φιλοσοφική Σχολή. Σήμερα λειτουργούν στους χώρους του σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.

Κύλιση στην Αρχή