colors

Συνεργασία με φορείς

Ψυχική Υγεία και χρήση οθόνης στην παιδική ηλικία

Την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση-ενημέρωση με θέμα "Ψυχική Υγεία και χρήση οθόνης στην παιδική ηλικία" και ομιλήτρια την κα Ανδρομάχη Μητροπούλου, ενώ θα γίνει σχολιασμός από τον κ. Κωνσταντίνο Κώτση. Την εκδήλωση οργανώνει το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείου Ζ.Π.Α. Ιωαννίνων  σε συνεργασία με το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού κι Εφήβου της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι. και την ΙΣΝ-CMI Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών κι Εφήβων. Μπορείτε να δείτε την πρόσκληση εδώ.

Η κα Ανδρομάχη Μητροπούλου είναι Ψυχολόγος κι Εκπαιδεύτρια, ΙΣΝ-CMI Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚοΚεΨΥΠΕ Ιωαννίνων

Ο κ. Κωνσταντίνος Κώτσης είναι Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Υπεύθυνος ΚοΚεΨΥΠΕ Ιωαννίνων

Λειτουργία ομάδων γονέων, 2023

Το Σχολείο μας πραγματοποιεί ομάδες γονέων με στόχο τη στήριξη του γονεϊκού ρόλου, τη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, καθώς και τη λειτουργική διαχείριση των σχέσεων με τα παιδιά. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», ενώ για το σχ. έτος 2022-2023 υποστηρίζεται από τον καθηγητή του Τμήματος Νηπιαγωγών, κ. Β. Κούτρα

Στις ομάδες δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στους γονείς να εκφράσουν τη γνώμη, την εμπειρία και τους προβληματισμούς τους, να μοιραστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους και να ανταλλάξουν απόψεις.

Ενδεικτικά θέματα:

  • Οι ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του παιδιού και των γονέων.
  • Η αποτελεσματική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.
  • Κανόνες και όρια στην οικογένεια.
  • Η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.
  • Ο ρόλος της οικογένειας στη σχολική ζωή του παιδιού.

Οι ομάδες θα ολοκληρωθούν σε έξι (6) δίωρες συναντήσεις, Δευτέρα ή Τετάρτη και ώρα 6-8 μ.μ. (Έναρξη: Δευτέρα, 24/04/2023).

 

Πρόγραμμα επιμόρφωσης: Γραμματισμός στην ψυχική υγεία

Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων (CAMHI) - Κέντρο Αναφοράς Ιωαννίνων, προσέγγισε το Σχολείο μας με σκοπό την ενημέρωση της Διευθύντριας και του εκπαιδευτικού προσωπικού σχετικά με τις δράσεις της Πρωτοβουλίας, καθώς και τη διερεύνηση ως προς τη δυνατότητα ένταξης του σχολείου στην πιλοτική φάση της βασικής κατάρτισης των εκπαιδευτικών. Η Διευθύντρια και το προσωπικό του σχολείου ενημερώθηκαν από τα μέλη του Κέντρου Αναφοράς των Ιωαννίνων για το πρόγραμμα και παράλληλα, χορηγήθηκαν ηλεκτρονικά τα εργαλεία της έρευνας που διεξάγεται από την Πρωτοβουλία, και έχει ως κύριο σκοπό την καταγραφή των αναγκών του εκπαιδευτικού προσωπικού. Μπορείτε να δείτε την βεβαίωση εδώ.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υλοποιείται σε συνεργασία με το Child Mind Institute (CMI) και φορείς και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του δημόσιου συστήματος υγείας με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων (Νόμος 5015/2013-ΦΕΚ 20/Α/2-2-2023).

Στη συνέχεια οργανώθηκε Πρόγραμμα Διαδικτυακής Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών στον Γραμματισμό Ψυχικής Υγείας, με επιμορφώτρια την κ. Ανδρομάχη Μητροπούλου, Ψυχολόγο, εκπαιδεύτρια του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». Στόχος του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για την υποστήριξη και την προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών.  

 

Διατροφοπεριπέτειες, 2023

Το 1ο Πειραματικό Σχολείο ΖΠΑ Ιωαννίνων συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ινστιτούτο Prolepsis με τίτλο «Διατροφοπεριπέτειες». Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας και υλοποιήθηκε μέσω τηλεκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις και έχουν σχεδιαστεί από την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου, η οποία απαρτίζεται από ιατρούς, διαιτολόγους-διατροφολόγους και ειδικούς προαγωγής ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με παιδαγωγούς και θεατρολόγους.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν δύο (2) δράσεις διάρκειας μίας (1) διδακτικής ώρας η κάθε μία, διαφορετικές ανάλογα με την τάξη που παρακολουθούσαν τα παιδιά, ενώ η αξιολόγηση των δράσεων έγινε με Ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν διαδικτυακά οι εκπαιδευτικοί. Επιπλέον διατέθηκε εκπαιδευτικό υλικό, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.

Ημερίδα Ενημέρωσης του ευρωπαϊκού προγράμματος ProWell, 2023

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 16:00 – 18:30, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας συμμετείχαν στην ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Υποστήριξη των παιδιών σε θέματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ProWell – “Protecting the mental wellbeing of our children during and after public health emergencies”.

Το έργο ProWell χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά, από τον χώρο δραστηριοτήτων άθλησης και ψυχαγωγίας. Στην ενημερωτική εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά δεδομένα και το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασαν οι εταίροι του προγράμματος ProWell. Το έργο αποσκοπεί στην υποστήριξη των μαθητών κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας μέσα από την κατάλληλη κατάρτιση και την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών. Το διδακτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ενημερωθούν για θέματα προαγωγής της ψυχικής υγείας, να σχεδιάζουν παρεμβάσεις για παιδιά και να γνωρίζουν πώς να παραπέμπουν σε κατάλληλες δομές, ώστε να είναι σε θέση να προάγουν τη συνολική ευημερία των μαθητών. Επίσης, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά και για τη δική τους ψυχική υγεία σε περιόδους κρίσεων. 

Η πλατφόρμα ProWell είναι διαθέσιμη δωρεάν στην ελληνική γλώσσα και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές ενότητες, μεταξύ άλλων, σχετικά με: πρόληψη και διαχείριση ζητημάτων ψυχικής υγείας παιδιών/εφήβων σε καταστάσεις κρίσεων δημόσιας υγείας, αναγνώριση ζητημάτων ψυχικής υγείας, ανάπτυξη και εφαρμογή σχολικών παρεμβάσεων, προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευημερίας των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια κρίσεων δημόσιας υγείας κ.ά. 

 

Κύλιση στην Αρχή