colors

Δράσεις 2016-2024

Η δική μου διαφορετικότητα

Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 η κυρία Χριστίνα, φοιτήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ' και της Δ' τάξης για τη δική της μορφή αναπηρίας, τη δική της διαφορετικότητα, τον σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμπεριφορά των υπόλοιπων ανθρώπων προς τα άτομα με αναπηρία και ποια βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε καταθέτοντας τα προσωπικά βιώματά της. Σκοπός όλων αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση για διάφορες μορφές αναπηρίας, η αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Σχολείο μας την Πρωταθλήτρια para Taekwondo Έλενα Παπασταματοπούλου, η οποία έχει προκριθεί στους Παραολυμπιακούς αγώνες Παρίσι 2024. Η Έλενα μαζί με τον προπονητή μίλησαν στα παιδιά για το άθλημα αλλά και για τη δική της διαφορετικότητα δίνοντας το μήνυμα ότι όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί να προσπαθούμε και να ακολουθούμε τα όνειρά μας.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή, Δασκάλου Βασιλική, Δημουλιά Μαρία, Γκουλγκούτη Αναστασία

13ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης

Στο πλαίσιο του 13ου Μαραθωνίου Ανάγνωσης "Η ζωή στο σχολείο" (που διοργανώνει κάθε χρόνο ο εκδοτικός οίκος Μεταίχμιο) και μετά από συμμετοχή των μαθητών/τριών των Α' και Β' τάξεων σ' αυτόν, το Σχολείο μας κέρδισε 50 τίτλους βιβλίων (εικονογραφημένα, λογοτεχνικά, συμπεριφοράς κ.α) για τη βιβλιοθήκη του.

Στον φετινό Μαραθώνιο επιλέχθηκαν βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με το θέμα του σχολείου. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες εκφάνσεις της ζωής στο σχολείο, από τη μάθηση και τη μεταλαμπάδευση πολύτιμων γνώσεων μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους δασκάλους και τους συμμαθητές, τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και την αξία της πολυφωνίας, και τελικά να συνειδητοποιήσουν πόσο ωραία είναι η ζωή στο σχολείο.

Η συμμετοχή των μαθητών/τριών μας σε δράσεις αυτού του βεληνεκούς προάγουν τη φιλαναγνωσία και παροτρύνουν τα παιδιά να γνωρίσουν το καλό βιβλίο. Καλές αναγνώσεις!

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή, Δασκάλου Βασιλική

Επίσκεψη Συνδέσμου Τυφλών, 2024

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Β/Δ Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, στο πλαίσιο του Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αναπηρίας με τίτλο "Είμαστε φίλοι καλοί, ίσοι μα και διαφορετικοί", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας.

Παρουσίασαν στην Α΄και Β΄ τάξη σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως η μετακίνηση, η αυτοεξυπηρέτηση, η γραφή και η ανάγνωση. Στη συνέχεια, αναλύθηκε γραπτά και προφορικά το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille, με τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες να έχουν τη χαρά της ψηλάφησης. Τους δόθηκε, μάλιστα, αναμνηστικό με τα ονόματά τους στη γραφή Braille, το οποίο διακοσμεί την τάξη τους.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70).

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, 2024

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας! Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσιάζοντας ένα σύντομο δρώμενο. Ειδικότερα, φορώντας μπλουζάκια στα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων, σχημάτισαν τους 5 ολυμπιακούς κύκλους δίνοντας το δικό τους μήνυμα για ειρήνη και αλληλεγγύη.

Ευχαριστούμε τη λαμπαδηδρόμο αθλήτρια του Τάε Κβο Ντο και φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής, Έλενα Παπασταματοπούλου, για τη φωτογραφία! 

 

Μαθαίνουμε...Νοηματική

Στο πλαίσιο του Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αναπηρίας με τίτλο "Είμαστε φίλοι καλοί, ίσοι μα και διαφορετικοί", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, η κ. Πακτίτη Μαγδαληνή, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, υλοποίησε διαδικτυακές δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄και Β ΄τάξης του Σχολείου μας, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Παρουσιάστηκαν η έννοια της Νοηματικής γλώσσας και σημαντικοί τομείς της καθημερινής ζωής ατόμων με κώφωση, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η γραφή, η ανάγνωση, η οδήγηση κ.α.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έμαθαν πολλές λέξεις και φράσεις στη Νοηματική, ενώ ενθουσιάστηκαν με τις πασχαλινές ευχές στη Νοηματική, που έστειλαν στους φίλους και τις φίλες μας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, με τη δημιουργία μία πασχαλινής κατασκευής.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70).

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, 2024

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας υλοποίησαν δράσεις με στόχο την καλλιέργεια της αγάπης και του σεβασμού στα ζώα. Διάβασαν βιβλία σχετικά με τη φιλοζωία και την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα, συζήτησαν για την αξία του σεβασμού στα ζώα, τους τρόπους προστασίας των ζώων και τον εθελοντισμό.

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, μας επισκέφθηκαν εθελόντριες από τον Σύλλογο για την Ηθική Μεταχείριση των ζώων, ΑΝΙΜΑ και μας ενημέρωσαν για τα δικαιώματα των ζώων, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών αλλά και πώς μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια στα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον Μπάμπη, έναν φιλικότατο σκύλο εθελόντριας. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρόσφεραν με χαρά τροφές στον Σύλλογο για τα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2024

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, η Α' και Β' τάξη του Σχολείου μας είχε τη χαρά να επισκεφτεί τους μαθητές/τριες του 1ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων. Μας δόθηκε ετσι η ευκαιρία να μίλησουμε για τη συγκεκριμένη ημέρα, να παρουσιάσουμε τον μύθο του Αισώπου "Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας" και να δωρίσουμε εξωσχολικά βιβλία στους φίλους/ φίλες μας για να απολαύσουν με τη σειρά τους το μαγικό ταξίδι στην χώρα των παραμυθιών!

Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους/ισσες του 1ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη φιλοξενία.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή, Δασκάλου Βασιλική, Μπαγιάτη Ζωή

Κύλιση στην Αρχή