colors

Συνεργασίες με Σχολεία

 • Επίσκεψη Συνδέσμου Τυφλών, 2024

  Επίσκεψη Συνδέσμου Τυφλών, 2024

  Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Β/Δ Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, στο πλαίσιο του Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αναπηρίας με τίτλο "Είμαστε φίλοι καλοί, ίσοι μα και διαφορετικοί", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας.

  Παρουσίασαν στην Α΄και Β΄ τάξη σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως η μετακίνηση, η αυτοεξυπηρέτηση, η γραφή και η ανάγνωση. Στη συνέχεια, αναλύθηκε γραπτά και προφορικά το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille, με τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες να έχουν τη χαρά της ψηλάφησης. Τους δόθηκε, μάλιστα, αναμνηστικό με τα ονόματά τους στη γραφή Braille, το οποίο διακοσμεί την τάξη τους.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70).

 • Μαθαίνουμε...Νοηματική, 2024

  Μαθαίνουμε...Νοηματική

  Στο πλαίσιο του Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αναπηρίας με τίτλο "Είμαστε φίλοι καλοί, ίσοι μα και διαφορετικοί", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, η κ. Πακτίτη Μαγδαληνή, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, υλοποίησε διαδικτυακές δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄και Β ΄τάξης του Σχολείου μας, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Παρουσιάστηκαν η έννοια της Νοηματικής γλώσσας και σημαντικοί τομείς της καθημερινής ζωής ατόμων με κώφωση, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η γραφή, η ανάγνωση, η οδήγηση κ.α.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έμαθαν πολλές λέξεις και φράσεις στη Νοηματική, ενώ ενθουσιάστηκαν με τις πασχαλινές ευχές στη Νοηματική, που έστειλαν στους φίλους και τις φίλες μας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, με τη δημιουργία μία πασχαλινής κατασκευής.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70).

 • Απλώνω Ευτυχία, 2024

  Απλώνω Ευτυχία, 2024

  Την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ημέρα κατά της σχολικής βίας, επέλεξαν οι μαθητές/τριες της Δ' τάξης να απλώσουν τα μπλουζάκια της ευτυχίας και να δυναμώσουν τη φλόγα στην καρδιά σε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο (Μαρούτσειο) Ιωαννίνων. Η δράση "Απλώνω ευτυχία" είναι μια ακτιβιστική δράση με στόχο την προαγωγή και ενίσχυση του δείκτη ευτυχίας στα παιδιά καθώς και την καλλιέργεια με βιωματικό τρόπο της αξίας της προσφοράς.

  Αρχικά, οι μαθητές/τριες συζήτησαν για την ευτυχία, πότε νιώθουμε ευτυχισμένοι και τι μας προκαλεί ευτυχία. Το επόμενο βήμα ήταν να ζωγραφίσουν λευκά μπλουζάκια και να αποτυπώσουν την ευτυχία σε αυτά. Τα μπλουζάκια αυτά αποτέλεσαν την μπουγάδα της ευτυχίας, την οποία άπλωσαν. Την ίδια ημέρα, υπήρχε ένα σφραγισμένο κουτί, στο οποίο οι μαθητές/τριες πρόσφεραν χρήματα από το χαρτζιλίκι τους για τον Σύλλογο "Φλόγα", τον Σύλλογο Γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες. Οι περαστικοί και οι γονείς των μαθητών/τριών μας στήριξαν τη δράση αυτή συγκεντρώνοντας το ποσό των 700€, το οποίο δόθηκε στον Σύλλογο "Φλόγα".

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γκουλγκούτη Αναστασία, ΠΕ70  

 • Σύμφωνο Συνεργασίας με το 1ο Δωδεκαθέσιο Ραλλείων

  Σύμφωνο Συνεργασίας με το 1ο Δωδεκαθέσιο Ραλλείων

  Στο πλαίσιο δικτύωσης Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων, υπογράφηκε τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων  και του 1ου Δωδεκαθεσίου Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων Πειραιά.

  Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, οι δύο σχολικές μονάδες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν δράσεις που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές/τριες: θα ανταλλάσσουν καινοτόμους μεθόδους διδασκαλίας, θα εκπονούν κοινά προγράμματα στο πλαίσιο των ομίλων αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας, θα συνεργάζονται στην υλοποίηση ερευνητικών, αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών έργων, θα υλοποιούν από κοινού ενδοσχολικές διαδικτυακές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, και θα διοργανώνουν κοινές διδακτικές επισκέψεις σε σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με κοινές δράσεις των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων.

  Για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από τη συνεργασία ορίζονται ως Υπεύθυνοι η κα. Ρέλλια Μαρία, Διευθύντρια του 1ου Δωδεκαθέσιου Ράλλειων Πειραματικών Δημοτικών και η κ. Ζάρρα-Φλούδα Μαρία, Διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.

 • Το ταξίδι του Οδυσσέα ξεκίνησε...

  Το ταξίδι του Οδυσσέα ξεκίνησε...

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ' τάξης συμμετέχουν στο πρόγραμμα "ΟΔΥΣΣΕΑΣ 2024 - ΤΠΕ και Δημιουργικότητα στο Σύγχρονο Σχολείο | Artificial Intelligence - elearning - eCreativity"που υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α. Οι μαθητές και μαθήτριες των δύο συνεργαζόμενων σχολείων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο θα συνεργαστούν, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα εκφραστούν με το δικό τους τρόπο και θα δημιουργήσουν ψηφιακές ιστορίες με θέμα την Ασφαλή & Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

  Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 1η τηλεδιάσκεψη, στην οποία οι μαθητές/τριες γνωρίστηκαν μεταξύ τους και παρουσίασαν την πόλη, το σχολείο και την τάξη τους με πολλή χαρά και με ανυπομονησία για την επόμενη φορά! Μπορείτε να δείτε την παρουσίασή μας εδώ.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γκουλγκούτη Αναστασία, ΠΕ70, Υποστήριξη: Νικολού Αγγελική, ΠΕ86  

 • Ταξιδεύοντας από τη Δύση στον Νότο, 2023-2024

  Ταξιδεύοντας από τη Δύση στον Νότο, 2023-2024Η Β' τάξη του Σχολείου μας συμμετέχει και φέτος στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων σχολείων "Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο". Το σχολείο μας σε συνεργασία με σχολεία του Πειραία, της Κρήτης και της Σύρου πραγματοποιεί δράσεις με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, πρακτικών και μεθόδων διδασκαλίας κυρίως όμως αλληλεπίδρασης των μαθητών μας με άλλους μαθητές.

  Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ακολουθεί στον παρακάτω σύνδεσμο μια πρώτη γνωριμία και οι ευχές μας για τη νέα χρονιά.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δασκάλου Βασιλική, ΠΕ70

   

 • Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, 2023

  Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, 2023

  Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στον χώρο του σχολείου μας και συγκεκριμένα στην ΣΤ’ τάξη, πραγματοποιήθηκε από την κυρία Γρίνου Δήμητρα, ψυχολόγο, σεμινάριο διάρκειας 90 λεπτών. Οι μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου, μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι, έμαθαν για τη σημασία και τη διαχείριση των συναισθημάτων.

   Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Βάρφης Χρήστος, ΠΕ70  

 • Η Κρήτη με τα Γιάννενα επιάσανε φιλία, 2023

  Η Κρήτη με τα Γιάννενα επιάσανε φιλία, 2023

  Δημοτικό Σχολείο Βόρων Κρήτης…1ο Πειραματικό Δημοτικό Ιωαννίνων … τα παιδιά μαθαίνουν από παιδιά!

  Η Δ΄ τάξη (σχ. έτος 2022-2023) του Σχολείου μας συνεργάστηκε με την Γ΄ και Δ΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Βόρων στη Κρήτη στα πλαίσια του γνωστικού αντικειμένου της Μελέτης και συγκεκριμένα αφού διδάχθηκαν οι ενότητες: «Ελλάδα- η χώρα μας» και «Ο πολιτισμός των Ελλήνων και των άλλων λαών».

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσακτσίρα Παρασκευή, ΠΕ70  

 • Επίσκεψη του 33ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, 2023

  Επίσκεψη του 33ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων, 2023Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 μας επισκέφτηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 33ου Πειραματικού Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων. Αφού τους καλωσορίσαμε, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και φυσικά συνάντησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης στο πλαίσιο μετάβασής του από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό! Διαβάσαμε όλοι μαζί το βιβλίο «Στην Κρυψώνα του γιγαντιαίου χιμπαντζή» και κουβεντιάσαμε για την ζωή στο σχολείο. Δεν έλειψαν οι αγκαλιές, τα χαμόγελα και φυσικά τα κεράσματα για να «γλυκάνει» η συνάντηση των μικρών και των μεγάλων. Σας ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψή σας! Ραντεβού τον Σεπτέμβρη! 

 • Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο χτες, στο σήμερα, στο αύριο

  Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο χτες, στο σήμερα, στο αύριοΗ Α' τάξη του Σχολείου μας υλοποιεί τη σχολική χρονιά 2022-2023 το πολιτιστικό πρόγραμμα "Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στο χτες, στο σήμερα, στο αύριο". Στο πλαίσιο ενός δικτύου συνεργατικών σχολείων οι μαθητές και οι μαθήτριες ψάχνουν για τον τόπο τους, βρίσκουν, μαθαίνουν γι αυτόν και τον παρουσιάζουν σε άλλα σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, ανταλλάσσουν ευχές, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, δράσεις, ιδέες...

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δασκάλου Βασιλική, ΠΕ70

   

 • Δράση συμπερίληψης, 2022

  Δράση συμπερίληψης, 2022

  Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), οι μαθητές/τριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του Σχολείου μας, στις 25 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2022, υποδέχτηκαν με χαρά τους μαθητές/τριες του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας, ζωγράφισαν και παρουσίασαν τον εαυτό τους, έπαιξαν μουσικές καρέκλες με τη συνοδεία φλάουτου από τον Μουσικό μας, διασκέδασαν, στόλισαν όλοι μαζί το χριστουγεννιάτικο δέντρο και έψαλαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Δεν έλειψαν τα κεράσματα και τα δώρα, καθώς και η υπόσχεση πως θα ξανανταμώσουμε πολύ σύντομα. Σας Ευχαριστούμε! Ήταν τιμή μας που μας επισκεφτήκατε!

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βασιλική Δασκάλου (Α' τάξη), Κυριακή Παπαδοπούλου (Β' τάξη)

 • Στέλνουμε επιστολές στους συμμαθητές μας στη Λιθουανία

  Στέλνουμε επιστολές στους συμμαθητές μας στη Λιθουανία

  Επικοινωνία των μαθητών/τριών της Δ' τάξης (σχ. έτος 2021-2022) του Σχολείου μας με τους συμμαθητές τους στη Λιθουανία στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning "What is water?".

  "Σας στέλνουμε αυτές τις επιστολές για να επικοινωνήσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στην περιοχή σας. Αλήθεια, τι συμβαίνει στην πόλη σας; Τι προβλήματα αντιμετωπίζετε και γιατί έχει μολυνθεί τόσο πολύ το νερό στην περιοχή σας; Υπάρχουν απόβλητα εργοστασίων; Ποιές είναι οι πηγές ρύπανσης; Εσείς στο σχολείο διοργανώνετε εκδηλώσεις που να ευαισθητοποιείτε την τοπική κοινωνία για περιβαλλοντικά ζητήματα; Τοπικοί φορείς δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα; Θα θέλαμε να μάθουμε τα νέα σας και θα ήταν χαρά μας να μας στείλετε και εσείς τις δικές σας επιστολές για να δούμε πώς γράφετε στη γλώσσα σας, ποια είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα και ποιες λύσεις προτείνετε για να βελτιωθεί η ποιότητα του περιβάλλοντος στη γειτονιά σας."

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσιούρη Ελευθερία, ΠΕ70  

 • Συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα

  Συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα

  Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος "Αειφέροντας Περιβαλλοντικά" και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου 2015 σκεφτήκαμε μια συνεργασία με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα.

  Η Α΄ Τάξη του 1ου ΔΣ Γέρακα, μας έστειλε με το ταχυδρομείο ένα γράμμα, αφού μόλις αρχίσανε να γράφουν κείμενα, στο οποίο κάνανε αναφορά στις περιβαλλοντικές τους δράσεις. Στη συνέχεια η Δ΄ Τάξη (Σχ. έτος 2014-2015) του Σχολείου μας τους απάντησε για την "πράσινη γωνιά" της Τάξης κι όχι μόνο...

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Τζακώστα Ζαμπέτα ΠΕ05 & Τσιούρη Ελευθερία ΠΕ70 

Κύλιση στην Αρχή