Εκπαιδευτικές Επισκέψεις - Θέατρο
colors

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει

Τη Δευτέρα και την Τρίτη 16 και 17 Μαΐου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας παρακολούθησαν τη μουσική θεατρική παράσταση με το έργο του Νίκου Κυπουργού «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ. Η μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία… Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούριο: Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να την ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Και, φυσικά, ούτε ο βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι το «αριστούργημα» που τους παρουσιάζει η Μούσα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά… 

ena paidi metraei astra 2019 thub

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, οι μαθητές του Σχολείου μας παρακολούθησαν το αριστούργημα του συγγραφέα Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα», από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ' το χωριό και να πάει στην πόλη να μορφωθεί. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία που τόσο αγαπά.

 

Δον Κιχώτης, 2016

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2016 οι μαθητές του Σχολείου μας παρακολούθησαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών το θεατρικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέρδα, «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ», έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε από την Παιδική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι».

Ο «Δον Κιχώτης» ετοιμάζεται, φτιάχνει την πανοπλία του (χειροποίητη), καβαλάει το πιστό του άτι (το Ροσινάντη) και γεμάτος από ένα σωρό όνειρα, ξεκινάει. Το πιο μαγικό ταξίδι του Ανθρώπου για να βρει την Αλήθεια του! Το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στον κόσμο! Ένα βιβλίο αφορμή και αφετηρία. Να πάρεις τ' όνειρο και να το πας μακριά. Και να το μοιραστείς με άλλους. Το όνειρο της Τιμής, της Αρετής και της Δικαιοσύνης!

sherlock giannena thub

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, η σκηνή του Καμπερείου Θεάτρου, μεταμορφώθηκε σε Βικτωριανό Λονδίνο και οι μαθητές του Σχολείου μας βίωσαν μια μοναδική ατμόσφαιρα απολαμβάνοντας την εμπειρία μιας αυθεντικής ιστορίας του Άρθουρ Κόναν Ντόϋλ «Ο Σέρλοκ Χολμς και το Γαλάζιο Ρουμπίνι», από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Μέσα από περιπέτεια, χιούμορ, μουσική και χορό, οι μικροί θεατές είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στον μυστηριώδη κόσμο του πανέξυπνου Σέρλοκ Χολμς, να εξασκήσουν την παρατηρητικότητα και τη μνήμη τους, αλλά και να αντιληφθούν τη σημασία της συνεργασίας, της φιλίας και της δικαιοσύνης εξετάζοντας τις διαφορετικές ?όψεις? της αλήθειας που παρουσιάστηκαν από τα πρόσωπα της ιστορίας.

Ο Μορμόλης, 2015

Την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 οι μαθητές του 1ου Π.Π.Σ. Ιωαννίνων παρακολούθησαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών το θεατρικό έργο του Ράινερ Χάχφελντ, μαθητή του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Ο Μορμόλης», έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε από την Παιδική Σκηνή του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Οι Αθεράπευτοι».

Ο Μορμόλης μαθαίνει τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί πολίτες με ελεύθερο φρόνημα και υπευθυνότητα. Να αμφισβητούν, να αντιστέκονται, να εξεγείρονται! Με μια χαρούμενη διάθεση και ευγένεια. Με χιούμορ και χαμόγελο. Με την αθώα και γεμάτη απορίες ψυχή τους.

Λίγα λόγια για το έργο...

Κύλιση στην Αρχή