Μουσική
colors

Μουσικές του κόσμου, B' τάξη, 2024

Έφτασε και το τελευταίο μάθημά μας στη Β' τάξη για αυτήν την χρονιά! Πήραμε λοιπόν όλες τις φετινές γνώσεις για αποσκευές και σαλπάραμε για ένα αποχαιρετιστήριο μουσικό ταξίδι... Πού; Σε Ανατολή & Δύση! Σε χώρες μακρινές με πλούσιο μουσικό πολιτισμό!

Ξεκινήσαμε από την Ινδία και παρακολουθήσαμε τους μουσικούς της, καθισμένους οκλαδόν, να παίζουν πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έπειτα, μεταφερθήκαμε στην Ρωσία και είδαμε τα περίφημα χορευτικά μπαλέτα με τις πολύχρωμες παραδοσιακές στολές τους. Συνεχίσαμε ακούγοντας ισπανικές κιθάρες και τα κρουστά καχόν, με Ισπανούς χορευτές να παρουσιάζουν το δυναμικό φλαμένγκο. Φτάσαμε ως και μέσα σε ένα ιγκλού! Μπήκαμε κι είδαμε τί γίνεται μεσα σε αυτό! Εσκιμώοι με γούνες να χτυπούν ρυθμικά παλαμάκια τραγουδώντας και γελώντας! Κι επειδή φτάνει με το κρύο, πήγαμε στην ζεστή Αφρική και εκεί συναντήσαμε μια παρέα παιδιών σε ομαδικό και πάλι τραγουδι, με συνοδεία αφρικανικών τυμπάνων. Ακούσαμε και Μεξικανούς μουσικούς με κιθάρες και τρομπέτες φορώντας φυσικά τα τεράστια σομπρέρο τους. Είδαμε κι ένα πολυάριθμο Ιαπωνικό μουσικό σχήμα που έπαιξαν τα μεγάλα παραδοσιακά τους ντραμς Τάικο! Τέλος θαυμάσαμε τις όμορφες χαβανέζες απο την Πολυνησία, με τις ευφάνταστες στολές, σε χαλαρούς εξωτικούς ρυθμούς! Κι ότι μας άρεσε περισσότερο, το κάναμε χειροτεχνία:

Ήταν μια υπέροχη χρονιά, σας ευχαριστώ πολύ! Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γκάντζου Μαρία, ΠΕ79.01

Οι μαθητές της Β' τάξης συναντούν τη λύρα, 2024

Λύρα... όχι κάλπικη μα μουσική! Ποια λύρα όμως από όλες; Ακούσαμε ηχητικά αποσπάσματα και είδαμε με την βοήθεια οπτικοακουσικών μέσων (βίντεο και φωτογραφίες), την Ποντιακή λύρα, την Ροδίτικη, την Κρητική, την Δραμινή και την λύρα της Μακεδονίας. Συζητήσαμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές τους.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες της Β' τάξης κάνανε χαρτοκοπτική και ζωγραφική και δημιούργησαν την δική τους υπέροχη λύρα!

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γκάντζου Μαρία, ΠΕ79.01

Διάλεξη για το ελληνικό τραγούδι, Ε'-ΣΤ' τάξη, 2024

Με την κιθάρα του, φορώντας… κουστούμι και με τον πάντα διεισδυτικό, απλό και άμεσο λόγο του ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έδωσε μια συγκλονιστική διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 30 Ιανουαρίου 2024 με τίτλο: «Τραγούδι: Η ανάσα της ανθρωπότητας στους αιώνες».

Επιλέχτηκαν και αναλύθηκαν μέσω συζήτησης ορισμένα κείμενα της διάλεξης, με σκοπό να κατανοήσουν οι μαθητές/τριες της Ε' & ΣΤ' τάξης, την σπουδαιότητα αυτής της αόρατης παράδοσης.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γκάντζου Μαρία, ΠΕ79.01

Χαρτόφωνο με μπαγκέτες, Β' τάξη, 2024

Τί σχέση έχουν 24 τραπέζια κομμάτια απο χαρτόκουτες, 24 κινέζικα ξυλάκια chopsticks και μονωτική ταινία; Όλα τα παραπάνω συνδυάστηκαν για την κατασκευή μουσικού οργάνου για τους μικρούς μας μαθητές/τριες της Β' τάξης, με σκοπό την ενδυνάμωση ομάδας & ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και με γνωστικό στόχο την Φυσική κλίμακα ΝΤΟ.

Σκέλος α) κατασκευή και χρωματισμός χαρτόφωνου: Απεικόνιση αυτής σε σχήματα και χρώματα. Ακρόαση μουσικών οργάνων με παρόμοιο σχήμα. (ξυλόφωνο, μεταλλόφωνο, πετρόφωνο, υαλόφωνο ).

Σκέλος β) κατασκευή μπακέτας: Τί είναι η μπαγκέτα; Πού και ποιός την χρησιμοποιεί; Πόσα ήδη μπαγκέτας υπάρχουν; Προβολή φωτογραφιών με διάφορα ήδη μπαγκέτας.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γκάντζου Μαρία, ΠΕ79.01

Παρουσίαση μουσικών παιδικών βιβλίων, Γ' τάξη, 2024

Προετοιμαστήκαμε βδομάδες πριν, καθώς οι μαθητές/τριες της Γ' τάξης φέρνανε στην τάξη δικά τους βιβλία σχετικά με την τέχνη της Μουσικής. Έτσι για ένα μήνα περίπου μια κινητή βιβλιοθήκη πηγαινοερχόταν και βιβλία τριγύριζαν μέσα στην τάξη, ώστε όλα τα παιδιά να τα γνωρίσουν. Στο τέλος, η δράση ολοκληρώθηκε με μια βιβλιοπαρουσίαση μουσικών παιδικών βιβλίων προς τιμήν της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου.

Έγινε ομαδοποίηση αυτών, με βάση το περιεχόμενο και τον ρόλο του κάθε βιβλίου. Επίσης τα βιβλία διαχωρίστηκαν με βάση την ηλικία του πιθανού αναγνώστη στον οποίο απευθύνονται. Έτσι γνωρίσαμε βιβλία: α) βρεφικά: το υλικό και το περιεχόμενο του βιβλίου αποκαλύπτει ότι ενδείκνυται για την πρώτη επαφή - γνωριμία ενός μωρού, με το βιβλίο, β) παιδικά: μουσικά βιβλία για την επιστήμη της Μουσικής, γραμμένα για μικρά παιδιά και μουσικές ιστορίες με ενσωματωμένους ήχους σε ανάλογες εικόνες, γ) παιδικά - εφηβικά: βιβλία με οδηγίες για κατασκευές μουσικών οργάνων, με βαθμό δυσκολίας. Βιογραφίες μεγάλων συνθετών κλασικής μουσικής.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Γκάντζου Μαρία, ΠΕ79.01

Κύλιση στην Αρχή