Εικαστικά
colors

Εικαστικές Δημιουργίες, 2021-2022Η εικαστική γλώσσα είναι μια γλώσσα μοναδική, με το δικό της "αλφαβητάρι" για να εκφράσει τις δικές τις έννοιες. Όπως οι λέξεις, οι νότες κι οι αριθμοί, έτσι είναι το σχέδιο, η φόρμα, η σύνθεση, οι υφές, ο ρυθμός, η ερμηνεία.

Όσο σημαντικό είναι να φτιάχνω, να δημιουργώ, είτε οργανικά, είτε με συγκεκριμένη στόχευση, άλλο τόσο σημαντικό είναι να "διαβάζω", δηλαδή να βλέπω, να παρατηρώ πραγματικά. Να παρατηρώ σε βάθος τον κόσμο γύρω μου. Το φώς, το χρώμα, τα βουνά, τα λουλούδια, τα κτίρια, την καθημερινή ζωή, τους ανθρώπους, τα έργα των σπουδαίων καλλιτεχνών. Η εικαστική τέχνη, όπως όλες οι τέχνες, εμπεριέχουν βαθιά στον πυρήνα τους την αφαιρετική σκέψη, την αφαιρετική αντίληψη και προσέγγιση, όπως την έχουν μέσα τους ατόφια κι ακέραιη τα παιδιά.


Μιλήσαμε την εικαστική γλώσσα και εμβαθύναμε σε αυτή. Παρατηρήσαμε αλλά κυρίως βιώσαμε την σύλληψη και την διαδικασία της εικαστικής δημιουργίας σφαιρικά. Μελετήσαμε σπουδαίους καλλιτέχνες, το έργο τους, το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιούργησαν, την εποχή τους και “ταξιδέψαμε” στα μέρη όπου έζησαν. Καλλιτέχνες όπως ο Ρενέ Μαγκρίτ, Βασίλι Καντίνσκι, Τζιάκομο Μπάλα, Πώλ Γκογκέν, Τζάκσον Πόλοκ, Ανρί Ματίς, Ρομπέρ Ντελωναί, Φράντζ Μάρκ, Χοκουσάι, Αλέξης Ακριθάκης, Αλέκος Φασιανός, η Όπυ Ζούνη, η Τζώρτζια Οκήφ κ.α. και επίσης δουλέψαμε πάνω στους χαρακτήρες του ιταλικού αυτοσχεδιαστικού θεάτρου commedia del arte/κομέντια ντελ άρτε.

Με αφορμή το καλλιτεχνικό βιβλίο- livre d’artist, δημιουργήσαμε αυτοσχέδια καλλιτεχνικά ημερολόγια, τα οποία ονομάσαμε “Εργαστήρια ιδεών”. Με μια πολλή απλή τεχνική τα φτιάξαμε απο το μηδέν, χρησιμοποιώντας τα πιο απλά υλικά :χαρτιά, ένα χάρακα και ένα ψαλίδι. Βρήκαμε έτσι έναν τρόπο να επαναχρησιμοποιούμε και να επανανοηματοδοτούμε τα σχέδια μας, τις εικαστικές μας σημειώσεις, ή και σχέδια που τα είχαμε αφήσει και να τους δώσαμε έτσι μια νέα ζωή.

Αυτή η συνθετική διαδικασία της διαχείρησης του εικαστικού υλικού, είναι μια πραγματική αρετή των πραγματικών ζωγράφων, και τα παιδιά είναι οι πραγματικοί ζωγράφοι, ειδικά όταν έχουν στοχευμένη πρόθεση. Κάνουμε τέχνη στο σχολείο για να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένους, ελεύθερους ανθρώπους, για να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε, να καλλιεργήσουμε συνολικά την σκέψη των παιδιών και για να δημιουργήσουμε πλατύ ορίζοντα.

Ελένη Π.Παπαδοπούλου, Εικαστικός

Ρενέ Μαγκρίτ

Τζιάκομο Μπάλα

Τζάκσον Πόλοκ

Πάουλ Κλέε

Κατσουσίκα Χοκουσάι

Πιερότος (Κομέντια ντελ άρτε)

Εργαστήρια ιδεών

Γιορτή Ομίλων

Κύλιση στην Αρχή