prevention banner
colors

Δράσεις Πρόληψης

 • Η δική μου διαφορετικότητα

  Η δική μου διαφορετικότητα

  Την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024 η κυρία Χριστίνα, φοιτήτρια του Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ' και της Δ' τάξης για τη δική της μορφή αναπηρίας, τη δική της διαφορετικότητα, τον σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμπεριφορά των υπόλοιπων ανθρώπων προς τα άτομα με αναπηρία και ποια βοήθεια μπορούμε να προσφέρουμε καταθέτοντας τα προσωπικά βιώματά της. Σκοπός όλων αυτών των δράσεων είναι η ενημέρωση για διάφορες μορφές αναπηρίας, η αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.

  Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Σχολείο μας την Πρωταθλήτρια para Taekwondo Έλενα Παπασταματοπούλου, η οποία έχει προκριθεί στους Παραολυμπιακούς αγώνες Παρίσι 2024. Η Έλενα μαζί με τον προπονητή μίλησαν στα παιδιά για το άθλημα αλλά και για τη δική της διαφορετικότητα δίνοντας το μήνυμα ότι όλες οι δυσκολίες και τα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί να προσπαθούμε και να ακολουθούμε τα όνειρά μας.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή, Δασκάλου Βασιλική, Δημουλιά Μαρία, Γκουλγκούτη Αναστασία

 • Σχολικός εκφοβισμός

  Κατανοώντας τον σχολικό εκφοβισμό

  Κατανοώντας τον σχολικό εκφοβισμό. Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός; Σκέψεις για τη δουλειά με γονείς και μαθητές

  Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το 1ο & 2ο ΠΕΙ.Σ. Ιωαννίνων με θέμα "Κατανοώντας τον σχολικό εκφοβισμό. Τι μπορεί να κάνει ο εκπαιδευτικός; Σκέψεις για τη δουλειά με γονείς και μαθητές".

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:00 στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος ΖΠΑ με ομιλήτρια την κα Marianna de Almeida, Σχολική ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Σχολικής Ψυχολογίας Rastatt (Γερμανία) με εξειδίκευση στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων και στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική.

  Εγγραφές: https://bit.ly/3WNVTen, Προεγγραφή στο Workshop: https://bit.ly/3yvEhKa 

 • Σύννεφα Λέξεων για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

  Σύννεφα Λέξεων για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότηταΟι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης (σχ. έτος 2023-2024) δημιούργησαν Σύννεφα Λέξεων (word clouds) παίρνοντας έμπνευση από το θεατρικό έργο "Χωρίς ταυτότητα" που θα παρουσιάσουν στη Γιορτή αποφοίτησης. Το έργο είναι μια αφηγηματική ιστορία που μιλάει για την ζωή ενός μετανάστη από τη Νιγηρία και επικεντρώνεται στον ρατσισμό. Μέσα από τη δημιουργία συννεφόλεξου, οργάνωσαν και οπτικοποίησαν έννοιες που αφορούν τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα.

  Αξιοποιήθηκε η διαδικτυακή εφαρμογή WordArtπου διαθέτει ένα εύχρηστο και ευχάριστο γραφικό περιβάλλον που διευκολύνει την ενεργή συμμετοχή των μαθητών/τριών, οι οποίοι επέλεξαν γραμματοσειρά, χρώματα και προσανατολισμό και δημιούργησαν οπτικές αναπαραστάσεις με λέξεις κλειδιά.

  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)  

 • Επίσκεψη Συνδέσμου Τυφλών, 2024

  Επίσκεψη Συνδέσμου Τυφλών, 2024

  Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 επισκέφθηκαν το σχολείο μας εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Β/Δ Ελλάδος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, στο πλαίσιο του Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αναπηρίας με τίτλο "Είμαστε φίλοι καλοί, ίσοι μα και διαφορετικοί", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας.

  Παρουσίασαν στην Α΄και Β΄ τάξη σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής ατόμων με αναπηρία όρασης, όπως η μετακίνηση, η αυτοεξυπηρέτηση, η γραφή και η ανάγνωση. Στη συνέχεια, αναλύθηκε γραπτά και προφορικά το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille, με τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες να έχουν τη χαρά της ψηλάφησης. Τους δόθηκε, μάλιστα, αναμνηστικό με τα ονόματά τους στη γραφή Braille, το οποίο διακοσμεί την τάξη τους.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70).

 • Μαθαίνουμε...Νοηματική, 2024

  Μαθαίνουμε...Νοηματική

  Στο πλαίσιο του Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης για την αποδοχή της διαφορετικότητας και της αναπηρίας με τίτλο "Είμαστε φίλοι καλοί, ίσοι μα και διαφορετικοί", που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, η κ. Πακτίτη Μαγδαληνή, εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, υλοποίησε διαδικτυακές δράσεις με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄και Β ΄τάξης του Σχολείου μας, την Τρίτη 23 Απριλίου 2024. Παρουσιάστηκαν η έννοια της Νοηματικής γλώσσας και σημαντικοί τομείς της καθημερινής ζωής ατόμων με κώφωση, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η γραφή, η ανάγνωση, η οδήγηση κ.α.

  Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας έμαθαν πολλές λέξεις και φράσεις στη Νοηματική, ενώ ενθουσιάστηκαν με τις πασχαλινές ευχές στη Νοηματική, που έστειλαν στους φίλους και τις φίλες μας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας, με τη δημιουργία μία πασχαλινής κατασκευής.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70).

 • Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, 2024

  Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, 2024

  Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας υλοποίησαν δράσεις με στόχο την καλλιέργεια της αγάπης και του σεβασμού στα ζώα. Διάβασαν βιβλία σχετικά με τη φιλοζωία και την προσφορά βοήθειας στα αδέσποτα ζώα, συζήτησαν για την αξία του σεβασμού στα ζώα, τους τρόπους προστασίας των ζώων και τον εθελοντισμό.

  Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024, Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, μας επισκέφθηκαν εθελόντριες από τον Σύλλογο για την Ηθική Μεταχείριση των ζώων, ΑΝΙΜΑ και μας ενημέρωσαν για τα δικαιώματα των ζώων, τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών αλλά και πώς μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια στα αδέσποτα ζώα. Επιπλέον, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε τον Μπάμπη, έναν φιλικότατο σκύλο εθελόντριας. Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρόσφεραν με χαρά τροφές στον Σύλλογο για τα αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια.

 • Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2024

  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2024

  Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, η Α' και Β' τάξη του Σχολείου μας είχε τη χαρά να επισκεφτεί τους μαθητές/τριες του 1ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων. Μας δόθηκε ετσι η ευκαιρία να μίλησουμε για τη συγκεκριμένη ημέρα, να παρουσιάσουμε τον μύθο του Αισώπου "Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας" και να δωρίσουμε εξωσχολικά βιβλία στους φίλους/ φίλες μας για να απολαύσουν με τη σειρά τους το μαγικό ταξίδι στην χώρα των παραμυθιών!

  Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους/ισσες του 1ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων τόσο για την πρόσκληση όσο και για τη φιλοξενία.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή, Δασκάλου Βασιλική, Μπαγιάτη Ζωή

 • Αγαπώ και φροντίζω τα ζώα, Τάξη Α' & Β', 2023-2024

  Αγαπώ και φροντίζω τα ζώα, Τάξη Α' & Β', 2023-2024

  Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, της Θεματικής "Φροντίζω το Περιβάλλον" και της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας των Αδέσποτων Ζώων, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄και Β΄τάξης φιλοξένησαν στην τάξη τους εκπρόσωπο του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος για την ηθική μεταχείριση των ζώων), την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα των ζώων, τις υποχρεώσεις των φροντιστών τους, αλλά και για τις περιπτώσεις κακοποίησης- παθητικής κακοποίησης και εγκατάλειψης. Ενημερώθηκαν, επίσης, για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα. Με πολλή χαρά, μάλιστα, προσέφεραν τροφές και λιχουδιές για τα αδέσποτα ζώα της πόλης μας.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70)

 • Σιγά σιγά μια συγγνώμη τη φορά, 2024

  Σιγά σιγά μια συγγνώμη τη φορά, 2024

  Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄και Β΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, με τίτλο "Σιγά, σιγά, μια συγγνώμη τη φορά". Μέσα από την αφήγηση του βιβλίου "Πόσα συγγνώμη ακόμα, περιστέρι;" των Wendy Meddour και Carmen Saldana, εκδόσεις Ίκαρος, όπου ένα περιστέρι νιώθει συνεχώς άσχημα και ζητά συγγνώμη, καθώς πιστεύει ότι ενοχλεί, οι μαθητές/τριες συνειδητοποίησαν τη δύναμη της φιλίας, αλλά και του αυτοσεβασμού, της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας. Στη συνέχεια, έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια σχετικά με το βιβλίο και διασκέδασαν παίζοντας.

  Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Κυριακή Παπαδοπούλου (ΠΕ70), Βασιλική Δασκάλου (ΠΕ70), Ζωή Μπαγιάτη (ΠΕ70)

 • Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 2023

  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

  Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. 

  Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης δέχτηκαν με χαρά για 2η χρονιά τους μαθητές του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, για να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου έφτιαξαν μαζί χριστουγεννιάτικα στολίδια, τραγούδησαν και στόλισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Δεν έλειψαν τα κεράσματα και τα δώρα, καθώς και η υπόσχεση πως θα ξανανταμώσουμε πολύ σύντομα. Σας Ευχαριστούμε! Ήταν τιμή μας που μας επισκεφτήκατε!

  Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ' τάξης υλοποίησαν δραστηριότητες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης ενσυναίσθησης. Η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο θεωρούνται ουσιώδη στην κοινωνία μας. Οι μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν για τα άτομα με προβλήματα όρασης, συζήτησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους και έγραψαν το όνομά τους στη γραφή Braille. Διάβασαν βιβλία με ήρωες άτομα με αναπηρία, συζήτησαν για τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

  Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' τάξης, έκαναν ζευγάρια, στα οποία ο ένας έκλεισε τα μάτια του ενώ ο άλλος έπρεπε να τον καθοδηγεί στην αυλή, να ξεπερνούν τα εμπόδια δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες. Με αυτή τη δραστηριότητα κατανόησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και τρόπους να τις ξεπερνούν. 

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή (Α' τάξη), Δασκάλου Βασιλική (Β' τάξη), Γκουλγκούτη Αναστασία (Δ' τάξη), Δημουλιά Μαρία (Γ' τάξη)

 • Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι

  Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι, 2023

  Όλοι Διαφορετικοί, Όλοι Ίσοι 2023

  Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 9.00 έως 12.30, στην «Αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε ζητήματα αναπηρίας, ένταξης, σεβασμού της διαφορετικότητας και διασφάλισης της ισότιμης εκπαίδευσης. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ και την αφίσα εδώ.

  Το Σχολείο μας συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσιάζοντας δράσεις ανάπτυξης της ενσυναίσθησης απέναντι σε άτομα με κάθε είδους αναπηρία, που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' και Β' τάξης. Οι μαθητές/τριες διάβασαν σχετικά βιβλία, συζήτησαν γύρω από αυτά και αποτύπωσαν τους ήρωες και τα συναισθήματά τους στο χαρτί. Επιπλέον, έπαιξαν παιχνίδια ενσυναίσθησης όπου οι μαθητές δένοντας τα μάτια τους προσπάθησαν να μετακινηθούν στην τάξη με τις οδηγίες των συμμαθητών τους. Στη συνέχεια βγήκαν έξω από το σχολείο όπου παρατήρησαν τις πινακίδες, τα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις και οτιδήποτε διευκολύνει ή δυσκολεύει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία. Τέλος είχαν τη χαρά να αλληλεπιδράσουν με τα παιδιά του 1ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, τα οποία μας επισκέφτηκαν στο σχολείο όπου τραγουδήσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια και φτιάξαμε στολίδια.

  Τα βιβλία που αναγνώστηκαν ήταν τα εξής: Φένια, η αγαπημένη των ήχων (Γ. Αλεξάνδρου), Ο θωμάς (Λ. Ψαραύτη), Τι έχει ο Γιάννης;(Α. Σταματάτου), Λυμένα Κορδόνια (Ι. Φαββατά), Δωριλένια (Β. Μάστορη).

  Υπεύθυνες Εκπαιδευτικοί: Παπαδοπούλου Κυριακή, Δασκάλου Βασιλική, Μπαγιάτη Ζωή

 • Ένα παράθυρο μικρό, 2023

  Ένα παράθυρο μικρό, 2023Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού (Κυριακή, 2 Απριλίου 2023) οι μαθητές και οι μαθήτριες των Α΄ και Β΄ τάξεων του Σχολείου μας ακούγοντας το cd που διατίθεται από το Ίδρυμα Ωνάση «Ένα παράθυρο μικρό» μίλησαν για τον αυτισμό και ζωγράφισαν γι αυτόν. Μέσα από τις νότες και τα τραγούδια αποκαλύφθηκαν αξίες όπως η φιλία, ο σεβασμός, η διαφορετικότητα, η χαρά και η κατανόηση. Ήταν μια όμορφη μέρα γεμάτη συναισθήματα!

  Όλοι μπροστά στο παράθυρο!

  Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων του σχολείου μας, Η Διευθύντριά μας κ. Μαρία Ζάρρα Φλούδα, Οι Δασκάλες Βασιλική Δασκάλου και Κυριακή Παπαδοπούλου 

 • Όχι στη βία, ναι στη φιλία, 2023

  Όχι στη βία, ναι στη φιλία, 2023Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού («school bullying»). Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α' και Β' τάξης βγήκαν στο προαύλιο όπου άκουσαν εμπειρίες και παρακολούθησαν παραδείγματα των δασκάλων τους σχετικά με το σχολικό εκφοβισμό. Στη συνέχεια φούσκωσαν μπαλόνια με συνθήματα κατά της βίας και με μια φωνή είπαν "Όχι στη βία, ναι στη φιλία".

  Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Δασκάλου Βασιλική (ΠΕ70), Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70), Βασδέκης Κωνσταντίνος 

   

 • Το χαρούμενο λιβάδι, 2023

  Το χαρούμενο λιβάδι, 2023

  Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης στην Ενότητα "Έλα στην παρέα μας" μελετώντας το απόσπασμα από το βιβλίο της Φυλλιώς Νικολούδη "Το χαρούμενο λιβάδι" συζητήσανε για τη διαφορετικότητα και τον σεβασμό στον εαυτό μου, αλλά και στον συνοδοιπόρο "άλλο". Έτσι, χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, οι οποίες με βάση όσα κατανόησαν από το κείμενο, σχεδίασαν με φαντασία τις δύο καταστάσεις που περιγράφει το κείμενο για τη ζωή των λουλουδιών σε ένα κοινό λιβάδι, το ΠΡΙΝ και το ΜΕΤΑ. Στο τέλος υποσχεθήκαμε να συνυπάρχουμε αρμονικά με σεβασμό και αγάπη όλοι μαζί σε όποιο περιβάλλον και αν βρισκόμαστε, κάνοντας τις αξίες αυτές, αξίες ζωής με συνέχεια και συνέπεια.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσιούρη Ελευθερία, ΠΕ70 

 • Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 2022

  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, 2022

  Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. 

  Οι μαθητές/τριες της Γ΄ Τάξης (σχ. έτος 2022-2023) διάβασαν το κείμενο "Η φίλη μας η Αργυρώ" της 2ης Ενότητας στη Γλώσσα, συζήτησαν, προβληματίστηκαν και αποφάσισαν να φτιάξουν κάρτες φιλίας για τη φίλη τους την Αργυρώ και τον φίλο τους τον Αργύρη, δυο παιδιά σαν ΕΜΕΝΑ, δυο παιδιά σαν ΕΣΕΝΑ. Η Αργυρώ, λοιπόν, είναι ένα παιδάκι σαν ΕΜΕΝΑ, είναι ένα παιδάκι σαν ΕΣΕΝΑ.

  Οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης (σχ. έτος 2022-2023) μελέτησαν το βιβλίο «Φίλοι με ουρά: Οι ευτυχισμένες μέρες» (εκδόσεις Μικρή Σελήνη), προβληματίστηκαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία και πρότειναν τρόπους ώστε να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη. Επίσης, συζήτησαν και για τη σημασία των φίλων στη ζωή τους. Όπως ο Ποντικός του βιβλίου βοήθησε τον Τυφλοπόντικα να ζωγραφίσει (κι αντίστροφα), έτσι και οι μαθητές/τριες φόρεσαν μαντίλια και ζωγράφισαν. Σε κάθε θρανίο κάποιος/α κρατούσε τις μπογιές και κάποιος/α ήταν "τα μάτια". Οι ζωγραφιές γέμισαν από τη φαντασία των μαθητών/τριών που δεν έβλεπαν κι όμως, έβλεπαν χάρη στην εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη στήριξη των συμμαθητών/τριών τους.

  Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Τσιούρη Ελευθερία (Γ' τάξη), Τάγκα Ζωή (Ε' τάξη), Βασδέκης Κωνσταντίνος (ο Μουσικός μας)

 • Ένας κόσμος με ίσα δικαιώματα, 2022

  Ένας κόσμος με ίσα δικαιώματα, 2022

  Οι μαθητές/τριες της Ε΄ Τάξης (σχ. έτος 2022-2023), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), μελέτησαν το βιβλίο «Το μαγικό μολύβι της Μαλάλα» της Μαλάλα Γιουσαφζάι, την συγκλονιστική ιστορία ενός κοριτσιού από το Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, αλλά και το δικαίωμα όλων στη ζωή όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο και παιδί.

  Στη συνέχεια, παρακολούθησαν βίντεο σχετικά με την ζωή της και την ομιλία της κατά τη βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης. Τέλος, έφτιαξαν τα δικά τους μαγικά μολύβια, αποτυπώνοντας τις σκέψεις τους για τις αλλαγές που επιθυμούν να πραγματοποιηθούν σε όλον τον κόσμο, τις οποίες και φώναξαν δυνατά. Η φράση "Όλα τα παιδιά της Γης έχουν ίσα δικαιώματα" που ακούστηκε από τους/τις μαθητές/τριες είναι κάτι που σίγουρα δεν πρέπει να μας αφήσει ανεπηρέαστους, αλλά να αναλογιστούμε τι μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τάγκα Ζωή, ΠΕ70   

 • Τα δικαιώματα των παιδιών, 2018

  Τα δικαιώματα των παιδιών μέσα από τα μάτια τους

  Στην Ενότητα 13 της Γλώσσας με τίτλο "Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι" οι μαθητές της Δ' τάξης (Σχ. έτος 2017-2018) ασχολήθηκαν με τα δικαιώματα των παιδιών... Γράψανε το δικό τους βιβλιαράκι και δημιούργησαν φιγούρες-παιδιά του κόσμου διακοσμώντας την τάξη μας.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσιούρη Ελευθερία, ΠΕ70 

   

 • Χέρι με χέρι για την Ειρήνη, τη Φιλία & την Αγάπη

  Χέρι με χέρι για την Ειρήνη,τη Φιλία,την Αγάπη

  Χέρι με χέρι για την Ειρήνη, τη Φιλία & την Αγάπη

  To Σχολείο μας συμμετέχει στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016.  Μέρος των δραστηριοτήτων θα παρουσιαστούν από τους μαθητές της Β΄& Δ΄ τάξης τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 και ώρα 12.00 π.μ. στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος ΖΠΑ. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι μαθητές της Α΄& Στ΄τάξης.  Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.

   

 • Stop Bullying 2016, αφίσες Ε' τάξης

  Όλοι μια παρέα - Ε τάξη

  Στα πλαίσια των δράσεων για την πρόληψη της σχολικής βίας, οι μαθητές της Ε΄ Τάξης (Σχ. έτος 2015-2016) αφού διάβασαν στην τάξη το παιδικό βιβλίο "Οι νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών" της Γιώτας Κ. Αλεξάνδρου και επεξεργάστηκαν τη θεματολογία και τα ιδιαίτερα νοήματά του, σχεδίασαν και ζωγράφισαν δυο αφίσες με σχετικό θέμα, ξεδιπλώνοντας τα ψαρίσια-ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τα δικαιώματα του παιδιού.

  Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσιούρη Ελευθερία, ΠΕ70

   

   

 • School Bullying, 2016

  school bullying

  Στο πλαίσιο του προγράμματος "ΔΡΩ, ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΑΝΤΙΔΡΩ"και των δράσεων για την πρόληψη της σχολικής βίας, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με βίντεο, powerpoint, εικόνες και κόμικ σχετικά με τη σημασία και τις συνέπειες του bullying. Στη συνέχεια συζήτησαν και προχώρησαν σε συμπεράσματα και δημιούργησαν αφίσες για το τι είναι bullying, τι συνέπειες έχει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μπορείτε να δείτε τις αφίσες τους εδώ.

  Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Αικατερίνη Τζούμα, ΠΕ06

   

Κύλιση στην Αρχή