Διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα Μαρία Δασκαλάκη

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης (σχ. έτος 2023-2024) ασχολήθηκαν με την ανάγνωση λογοτεχνικού βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, διαβάσαμε το βιβλίο «Το χαμένο ημερολόγιο του παππού» από την σειρά «Μυστική Αποστολή» της Μαρίας Δασκαλάκη. Κάθε Δευτέρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, σε ομάδες, παρήγαγαν περίληψη του κάθε κεφαλαίου που είχαν να διαβάσουν το σαββατοκύριακο. Στη συνέχεια, ακολουθούσε συζήτηση διαφόρων σημείων που τους απασχόλησε ώστε να υπάρξει εξάσκηση στην παραγωγή προφορικού λόγου. Επίσης, υπήρχαν και ατομικές γραπτές εργασίες της εκπαιδευτικού με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των όσων διάβασαν.

Το βιβλίο αυτό άρεσε ιδιαίτερα στο σύνολο της τάξης κι έτσι αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε την συγγραφέα στο σχολείο μας για να την γνωρίσουμε. Η κυρία Μ. Δασκαλάκη αποδέχτηκε την πρόσκληση μας μόνο που η γνωριμία μας έγινε ….διαδικτυακά αφού εκείνη κατοικεί στο Ηράκλειο της Κρήτης!

Έτσι, στις 20 Δεκεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης γνώρισαν τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το βιβλίο που αγάπησαν. Η συγγραφέας απάντησε με μεγάλη προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις που της έθεσαν τα παιδιά. Μάθαμε περισσότερα για την ιστορία της αρχαίας Ελεύθερνας που αναφέρεται στο βιβλίο, για το πώς πίστεψε στον εαυτό της κι έκανε τις σκέψεις της βιβλία, ενώ συμβούλεψε τους μικρούς αναγνώστες της να στοχεύουν ψηλά και να έχουν όνειρα γιατί… έστω κι αν δεν τα επιτύχουν πλήρως, σίγουρα θα τα αγγίξουν! Η συνάντησή μας ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση να επικοινωνήσουμε ξανά αφού θα ακολουθήσει αποστολή γραμμάτων από τους μαθητές και τις μαθήτριες προς την συγγραφέα καθώς και ζωγραφιών στις οποίες αποτυπώνουν εικαστικά το αγαπημένο τους σημείο από το βιβλίο.
Ήταν μια όμορφη μέρα στο σχολείο!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Τσακτσίρα Παρασκευή, ΠΕ70   


Κύλιση στην Αρχή