Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, 2024Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2024, η Β' τάξη του Σχολείου μας είχε την τιμή να συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή που σχεδίασε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen.

Το Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) της Ιαπωνίας είναι υπεύθυνο για τη φετική χρονιά για το υλικό του εορτασμού της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, επιλέγοντας το μήνυμα και σχεδιάζοντας την αφίσα για τα τμήματα του I.B.B.Y σε όλο τον κόσμο. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Με ποικίλες δράσεις μετέφερε το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου «Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!».

Οι μαθητές/τριες της Β' τάξης παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή το μήνυμα του τμήματος της Ιαπωνίας όπου διάβασαν το βιβλίο «Ο κηπουρός των παραμυθιών» του Claudio Gobbetti, σε εικονογράφηση Diyana Nikolova των εκδόσεων Τζιαμπίρης Πυραμίδα. Επιπλέον, ακούσαμε και είδαμε το φετινό μήνυμα, μιλήσαμε για τη νοηματική γλώσσα και συζητήσαμε για την ανάγνωση βιβλίων από όλους τους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, συζητήσαμε για τις ιστορίες, πώς γεννιούνται, πώς φυτεύονται και πού μας ταξιδεύουν. Με αφορμή τις εικόνες του βιβλίου, γνωρίσαμε τη γραφομηχανή, φυτέψαμε ιστορίες, μαζέψαμε φύλλα, δεσαμε βιβλία και τα αφήσαμε να ταξιδέψουν. Κάποια έφτασαν στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Επίσης, παίξαμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, στο οποίο κρύψαμε διάφορα στοιχεία σε σημεία της βιβλιοθήκης. Τα παιδιά μάζεψαν τα στοιχεία, με τη βοήθεια ενός χάρτη, και έφτιαξαν προφορικές ιστορίες που διηγήθηκαν.

Τέλος, με αφορμή τις οριγκάμι φιγούρες του παραμυθιού και την Ιαπωνία, τα παιδιά δημιούργησαν τα δικά τους βιβλία οριγκάμι, τα οποία εικονογράφησαν και κρέμασαν στο δέντρο της Ζωσιμαίας. Έφτιαξαν οριγκάμι ζωάκια για να πάρουν μαζί τους και να φτιάξουν δικές τους ιστορίες.

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Δασκάλου Βασιλική, Μπαγιάτη Ζωή (ΠΕ70)


Κύλιση στην Αρχή