Εκπαιδευτικοί Όμιλοι

Εργαστήρι Φιλοσοφικής Σκέψης

Η μαγική πόρτα

Μια πόρτα μαγική που σε πηγαίνει σε μέρη μοναδικά... Ταξιδεύεις με την σκέψη σου και προσπαθείς να φτάσεις σε μέρη που επιθυμείς. Μόνος σου ή με τους συμμαθητές σου και τους φίλους σου. Σε μέρη που υπάρχουν και θα ήθελες πολύ να τα επισκεφτείς, αλλά και σε μέρη που τα δημιουργείς με την φαντασία σου. Μέρη που προκαλούν την χαρά, την συγκίνηση, τον ενθουσιασμό! Μια τέτοια πόρτα είναι και αυτή που φτιάξαμε στο εργαστήρι μας!

Φτιάξαμε μια πόρτα μαγική που μας οδηγεί σε μέρη μοναδικά της φαντασίας μας, στη χώρα των φίλων, στη χώρα των μονόκερων, στη χώρα των μάγων, στην αυλή των ζαχαρωτών, στο γήπεδο...

 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70)   

Το παράδοξο του Θησέα

Όταν ο Θησέας γύρισε από την Κρήτη το πλοίο του διατηρήθηκε από τους Αθηναίους ως μνημείο. Με τον καιρό όμως αντικαταστάθηκαν τα παλιά και σάπια ξύλα του καραβιού με καινούργια...

Σκέφτομαι και απαντώ…
- Είναι το ίδιο πλοίο ή είναι ένα άλλο πλοίο;
- Εσείς τι λέτε; Δηλαδή… Αν σε ένα αντικείμενο αντικαταστήσω όλα του τα μέρη είναι το ίδιο αντικείμενο;

Μια φορά κι έναν καιρό - τουλάχιστον σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό και φιλόσοφο Πλούταρχο - ο Θησέας, γιος του βασιλιά Αιγέα της Αθήνας, προσφέρθηκε να τερματίσει τον φόρο αίματος, πηγαίνοντας στην Κρήτη ανάμεσα στους νέους και σκοτώνοντας τον Μινώταυρο. Με τη βοήθεια της κόρης του Μίνωα, Αριάδνης, ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει το τέρας και να διαφύγει προς την Αθήνα, παίρνοντας μαζί του την Αριάδνη και εγκαταλείποντάς την στο νησί της Νάξου. Ο Θησέας έπρεπε να αλλάξει τα πανιά του πλοίου από μαύρα σε λευκά, ώστε να καταλάβει ο βασιλιάς Αιγέας ότι ο γιος του ήταν ζωντανός και είχε νικήσει τον Μινώταυρο. Όμως, ο Θησέας το ξέχασε και ο πατέρας του, βλέποντας το πλοίο με μαύρα πανιά, μέσα στον θρήνο του ρίχτηκε από έναν βράχο στη θάλασσα και πνίγηκε (η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο από το όνομά του).

Ο Πλούταρχος φαντάστηκε ότι το ξύλινο πλοίο με το οποίο απέπλευσε ο Θησέας είχε γίνει εθνικός θησαυρός και πρότεινε ένα σκεπτικό πείραμα που γοήτευε από τότε τους φιλοσόφους. Το παράδοξο της ταυτότητας έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα για χιλιετίες και ο Πλούταρχος το συνόψισε σε ένα πολύ εύστοχο νοητικό πείραμα: Όπως είπαμε νωρίτερα ο Θησέας σάλπαρε για την Κρήτη, σκότωσε τον Μινώταυρο και έσωσε τα δεκατέσσερα παιδιά από την Αθήνα που προορίζονταν για θυσία. Για να τον τιμήσουν οι Αθηναίοι, διατήρησαν το πλοίο του στο λιμάνι, αλλάζοντας κάθε κομμάτι που φθειρόταν με ένα καινούργιο αλλά ολόιδιο. Με το πέρασμα των ετών όλα τα αρχικά κομμάτια είχαν πια αντικατασταθεί (Πηγή:https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-paradoxo-tes-taetotetas_gr_6474b0bce4b0b4444c7a5fd8).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: Είναι αυτό, το πλοίο του Θησέα;

 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70)  

Ας παρουσιάσουμε τον εαυτό μας…

Στον Όμιλο «Εργαστήρι Φιλοσοφικής Σκέψης» οι μικροί φιλόσοφοι προσπάθησαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους και να τον παρουσιάσουν σε μια ζωγραφιά. Ήταν δύσκολο … όταν θέλω να μιλήσω για τον εαυτό μου πρέπει να σκεφτώ καλά τι θα πω.

 Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Παπαδοπούλου Κυριακή (ΠΕ70) 

 

 

Κύλιση στην Αρχή