colors

Εκπαιδευτική Ρομποτική

  • Fruit Keyboard, Τάξη ΣΤ', 2022-2023

    Fruit Keyboard, Τάξη ΣΤ', 2022-2023

    Την Πέμπτη 02/03/2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης στο πλαίσιο των εργαστηριών δεξιοτήτων, στον κύκλο "Δημιουργώ και Καινοτομώ - STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική", και σε συνδυασμό με το μάθημα "ΤΠΕ και Πληροφορική", δημιούργησαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας το σώμα τους και μερικά φρούτα, για να κάνουν το micro:bit να παίζει μουσική.

    Αρχικά ανέφεραν ότι τα υλικά που επιτρέπουν τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος λέγονται αγωγοί και ότι το σώμα μας, καθώς αποτελείται σε σημαντικό ποσοστό από νερό µε άλατα, επιτρέπει τη ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης αναφέρθηκε ότι τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και νερό και μάλιστα η ροή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ευκολότερη σε φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα και κάλιο (π.χ. λεμόνια, πορτοκάλια και μπανάνες). 

    Οι μαθητές/τριες δημιούργησαν ηλεκτρικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας το micro:bit συνδεδεμένο με μια μπαταριοθήκη με δύο (2) μπαταρίες ΑΑΑ, τέσσερα καλώδια με κροκοδειλάκια (αγωγοί), τέσσερα φρούτα και το σώμα τους. Ένωσαν τα τρία φρούτα με τους ακροδέκτες P0, P1, P2 και το τέταρτο φρούτο με τη γείωση (ground). Στη συνέχεια προγραμμάτισαν το micro:bit χρησιμοποιώντας τα iPad (συμμετοχή στο πρόγραμμα iPad 1:1) και ακολουθώντας οδηγίες από φύλλο εργασίας, ώστε καθώς θα κρατούσαν το φρούτο που είναι συνδεδεμένο με τη γείωση και θα ακουμπούσαν διαδοχικά τα άλλα φρούτα θα έπρεπε να αναπαράγονται διαφορετικές νότες.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γκουλγκούτη Αναστασία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

  • Συναγερμός πόρτας, Τάξη ΣΤ', 2022-2023

    Συναγερμός πόρτας, Τάξη ΣΤ', 2022-2023

    Την Πέμπτη 16/02/2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ' τάξης στο πλαίσιο των εργαστηριών δεξιοτήτων, στον κύκλο "Δημιουργώ και Καινοτομώ - STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική", και σε συνδυασμό με το μάθημα "ΤΠΕ και Πληροφορική", δημιούργησαν και προγραμμάτισαν μία συσκευή συναγερμού σε πόρτα δωματίου χρησιμοποιώντας το micro:bit (V2), έναν μικρό υπολογιστή σε μέγεθος παλάμης.

    Αρχικά δημιούργησαν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα χρησιμοποιώντας το microbit συνδεδεμένο με μια μπαταριοθήκη με δύο (2) μπαταρίες ΑΑΑ και δύο καλώδια με κροκοδειλάκια (αγωγοί). Θα έπρεπε χρησιμοποιώντας το ένα καλώδιο (π.χ. κόκκινο) να ενώσουν τον ακροδέκτη P1 του micro:bit με το ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (το οποίο θα τοποθετηθεί στην πόρτα) και με το άλλο καλώδιο (π.χ. μαύρο) να ενώσουν τη γείωση (ground) με το άλλο κομμάτι αλουμινόχαρτο (το οποίο θα τοποθετηθεί στο κάσωμα της πόρτας), ώστε όταν η πόρτα είναι κλειστή τα δύο κομμάτια αλουμινόχαρτο να ακουμπούν και το κύκλωμα να είναι κλειστό. Οι μαθητές/τριες αντί να χρησιμοποιήσουν αλουμινόχαρτο, χρησιμοποίησαν τα χέρια τους. Το κροκοδειλάκι του καλωδίου που ήταν συνδεδεμένο με τον ακροδέκτη P1, το κρατούσε το ένα παιδί και το κροκοδειλάκι του καλωδίου που ήταν συνδεδεμένο με τη γείωση (GND), το κρατούσε το άλλο παιδί της ομάδας. Όταν ένωναν τα ελεύθερα χέρια τους, έκλεινε το κύκλωμα και προσομοίωναν την κλειστή πόρτα, ενώ όταν ελευθέρωναν τα χέρια τους η πόρτα άνοιγε.

    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Γκουλγκούτη Αναστασία (ΠΕ70), Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

  • Όμιλος Ρομποτικής 2022-2023

    Όμιλος Ρομποτικής

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου Ρομποτικής 2022-2023 (Τάξη Δ'), δημιoύργησαν και προγραμμάτισαν ρομποτικές κατασκευές με το Lego WeDo 1.0, ακολουθώντας κατάλληλες οδηγίες. Πειραματίστηκαν με μικρά και μεγάλα γρανάζια με δόντια, με λοξά δόντια ή κοχλίες, καθώς και με τροχαλίες και ιμάντες. Παρατήρησαν ότι βάζοντας δύο γρανάζια στη σειρά αντιστρέφουμε τη φορά περιστροφής, ενώ βάζοντας ένα γρανάζι ανάμεσα σε δύο άλλα πετυχαίνουμε να κρατήσουμε την ίδια φορά περιστροφής ανάμεσα στο πρώτο γρανάζι και στο τρίτο. Επιπλέον για το κοχλιωτό γρανάζι είδαν ότι μπορεί να γυρίσει το κλασικό γρανάζι αλλά το αντίθετο είναι αδύνατο, επομένως το κοχλιωτό γρανάζι είναι πάντα αυτό που δίνει την κίνηση. Τα γρανάζια επομένως είναι ένας σημαντικός μηχανισμός που μπορεί να μεταδώσει κίνηση από ένα σημείο σε κάποιο άλλο μιας κατασκευής, με αντίστοιχη αύξηση ή μείωση της ταχύτητας, γιατί όταν ένα γρανάζι μεγάλο συνδεθεί με ένα μικρότερο με λιγότερα δόντια, η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί το δεύτερο θα είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του πρώτου μεγάλου γραναζιού. Σε περίπτωση αντίθετης σύνδεσης, (όπου το μικρό οδηγεί το μεγάλο) έχουμε το αντίστροφο αποτέλεσμα  Επίσης πειραματίστηκαν με τροχαλίες και ιμάντες που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν την κίνηση από έναν άξονα σε έναν άλλο, όπως στο ποδήλατο. Ο ιμάντας μπορεί να διατηρεί ή να αλλάζει τη φορά κίνησης, ανάλογα το πως τοποθετείται. 

    Οι μαθητές ανέπτυξαν πολύ σημαντικές δεξιότητες/ικανότητες όπως ορθολογική σκέψη, δημιουργικότητα και φαντασία, δεξιότητες επικοινωνίας και ενεργητική συμμετοχή, αντίληψη/παρατηρητικότητα, ερευνητικό πνεύμα, αρέσκεια για μάθηση και προσαρμοστικότητα στην αλλαγή, καθώς και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

  • STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική, Δ' Τάξη, 2021-2022

    STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική, Δ' Τάξη, 2021-2022

    Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και συγκεκριμένα στον Θεματικό Κύκλο "Δημιουργώ και καινοτομώ" και στην Ενότητα "STEM/ Εκπαιδευτική Ρομποτική" οι μαθητές της Δ΄ Τάξης (σχ. έτος 2021-2022) συνεργάστηκαν σε ομάδες για την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομπότ, πρότειναν λύσεις σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου και ανέπτυξαν δεξιότητες/ικανότητες όπως Αυτοπεποίθηση - Αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, θετική ανατροφοδότηση), Ορθολογική σκέψη (σχεδίαση, συναρμολόγηση, προγραμματισμός, δοκιμή, αξιολόγηση), Δημιουργικότητα - Φαντασία (διαχείριση χρόνου, έργου και πόρων), Δεξιότητες επικοινωνίας (συνεργασία στην ομάδα), Αντίληψη - Παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος σε στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού), Καινοτομία - ερευνητικό πνεύμα (νέες ιδέες για κατασκευές και δυνατότητες).

     Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί:Τσιούρη Ελευθερία (ΠΕ70) & Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

  • Το ρομπότ που ακολουθεί μία γραμμή διαδρομής

    Το ρομπότ που ακολουθεί μία γραμμή διαδρομής

    Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής 2021-2022 (Τάξεις Ε', Δ'), δημιoύργησαν και προγραμμάτισαν την ρομποτική κατασκευή "Το ρομπότ που ακολουθεί μία μαύρη γραμμή διαδρομής", ακολουθώντας τις οδηγίες WeDo 2.0 ZigZag. Αυτό το μικρό ρομπότ διαθέτει έναν μηχανισμό που του επιτρέπει να οδηγεί και να στρίβει, προχωρώντας σε μια κίνηση ζιγκ-ζαγκ. Ο κινητήρας κινεί έναν τροχό τη φορά ανάλογα με την κατεύθυνση που περιστρέφεται. Όταν αναγνωρίζει την μαύρη γραμμή διαδρομής, ανάλογα με την τιμή του αισθητήρα απόστασης, στρίβει για δέκατα του δευτερολέπτου, ενώ αντίστοιχα στρίβει προς την αντίθετη κατεύθυνση στην λευκή επιφάνεια, προχωρώντας συνεχώς σε κίνηση ζιγκ-ζαγκ και ακολουθώντας τη διαδρομή.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)   

  • Σπειρογράφος

    Σπειρογράφος

    Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής 2021-2022 (Τάξεις Ε', Δ'), δημιoύργησαν και προγραμμάτισαν την ρομποτική κατασκευή "WeDo 2.0 Spirograph", ακολουθώντας τις οδηγίες Making a WeDo 2.0 Spirograph. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μαρκαρόδους διαφόρων χρωμάτων, παρακολούθησαν τον ρομποτικό τους σπειρογράφο να δημιουργεί εντυπωσιακά σχέδια. 

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

      

  • Ο ποδηλάτης που αποφεύγει τα εμπόδια

    Ο ποδηλάτης που αποφεύγει τα εμπόδια

    Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής 2021-2022 (Τάξεις Ε', Δ'), δημιoύργησαν και προγραμμάτισαν την ρομποτική κατασκευή "The cyclist who avoids obstacles", ακολουθώντας τις οδηγίες  MotorCycle with LEGO® WeDo 2.0 ή LEGO WeDo 2.0 Cyclist. Ο αισθητήρας κίνησης, που ενσωματώθηκε στην κατασκευή, μπορεί να ανιχνεύσει αντικείμενα σε απόσταση έως και 15 cm περίπου, ανάλογα το σχήμα, το χρώμα και τις ανακλαστικές τους ιδιότητες. Ο κινητήρας συνεχώς κινείται δεξιόστροφα μέχρι ο αισθητήρας κίνησης να ανιχνεύσει εμπόδιο. Τότε, για ένα δευτερόλεπτο, κινείται αριστερόστροφα, ώστε το όχημα να κάνει όπισθεν με στροφή για να αποφύγει το εμπόδιο και συνεχίζει δεξιόστροφα.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

  • Ο Ρούντολφ και ο Άγιος Βασίλης

    Ο Ρούντολφ και ο Άγιος Βασίλης

    Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής 2021-2022 (Τάξεις Ε', Δ'), περιμένουν τα Χριστούγεννα δημιουργώντας την ρομποτική κατασκευή "Rudolph with Santa Claus", ακολουθώντας τις οδηγίες  Christmas - Rudolph & Santa with LEGO® WeDo 2.0. και Santa Claus Model – LEGO WeDo 2.0. Στη συνέχεια προγραμμάτισαν τα ρομπότ, τα έβαλαν να κινηθούν, έκαναν αγώνες και βελτίωσαν την κατασκευή τους, ώστε να καταφέρουν να διανύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή στον μικρότερο χρόνο. 

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

  • Ο Πεινασμένος Κροκόδειλος

    Ο Πεινασμένος Κροκόδειλος

    Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής 2021-2022 (Τάξεις Ε', Δ'), δημιoύργησαν την ρομποτική κατασκευή "Hungry Crocodile", ακολουθώντας τις οδηγίες  Hungry Crocodile with LEGO® WeDo 2.0 και LEGO WeDo 2.0 Hungry Crocodile. O κροκόδειλος είναι πεινασμένος και κλείνει το σαγόνι του όταν αισθανεί κάτι μέσα στο μεγάλο στόμα του. Απολαύστε το αποτέλεσμα και μην ανησυχείτε, αυτός ο κροκόδειλος δεν θα βλάψει πραγματικά κανέναν.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86)

     

  • Halloween - Η μάγισσα που πετάει

    Halloween - Η μάγισσα που πετάει

    Οι μαθητές/τριες του Ομίλου Ρομποτικής 2021-2022 (Τάξεις Ε', Δ'), γιόρτασαν το "Halloween" δημιουργώντας την πρώτη ρομποτική τους κατασκευή "Η μάγισσα που πετάει", ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο Halloween Flying Witch with LEGO® We Do 2.0. Στη συνέχεια προγραμμάτισαν τα ρομπότ και ηχογράφησαν τη φωνή τους, ώστε η μάγισσα να στριφογυρίζει δεξιόστροφα και αριστερόστροφα, να γελάει με τη χαρακτηριστική φωνή της και να εύχεται σε όλους "Happy Halloween"

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

  • Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL, 2020-2021

    Πρόγραμμα Ρομποτικής και STEAM FLL | Εργαστήρια Δεξιοτήτων

    Κατασκεύασε, Προγραμμάτισε, Εμπνεύσου, Συνεργάσου. Πρόγραμμα ανάπτυξης ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, τεχνολογίας και επιστήμης για μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής.

    Το σχολείο μας συμμετέχει στην πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Ρομποτικής και STEAM FLL | Εργαστήρια Δεξιοτήτων. Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι μια συνεργασία του ΥΠΑΙΘ/ΙΕΠ με το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό - Eduactκαθώς επίσης και τον Οργανισμό για την Αναγνώριση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας – FIRST. Σκοπός είναι να αξιοποιηθεί η εξειδικευμένη γνώση των δύο τελευταίων στον τομέα της ρομποτικής, προς όφελος όλων των μαθητών και μαθητριών καθώς και των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και να δημιουργηθεί μία κοινότητα υποστήριξης - ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ανακάλυψης της γνώσης.

     

  • Όμιλος Ρομποτικής 2019-2020

    Όμιλος Ρομποτικής

    Μαθητές/τριες που αγαπούν τη δημιουργία κατασκευών κλήθηκαν να ζήσουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή και τον προγραμματισμό διαδραστικών ρομποτικών μοντέλων. Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με ανοιχτές τεχνολογίες, συνεργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν και να προγραμματίσουν κατασκευές με αυτοματισμούς, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους και πρότειναν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. 

    Οι μαθητές ανέπτυξαν πολύ σημαντικές δεξιότητες/ικανότητες όπως αυτοπεποίθηση/αυτοεκτίμηση, ορθολογική σκέψη, δημιουργικότητα και φαντασία, δεξιότητες επικοινωνίας και ενεργητική συμμετοχή, αντίληψη/παρατηρητικότητα, ερευνητικό πνεύμα, αρέσκεια για μάθηση και προσαρμοστικότητα στην αλλαγή.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

  • Όμιλος Ρομποτικής 2018-2019

    Όμιλος Ρομποτικής 2017-2018

    Η εκπαιδευτική ρομποτική σχετίζεται με την εμπλοκή του μαθητή με τον προγραμματισμό, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη συμπεριφορά μίας ρομποτικής κατασκευής με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης (Anderson et.al, 2001).

    Μαθητές που αγαπούν τη δημιουργία κατασκευών καλούνται να ζήσουν μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία μέσω της ομαδικής δραστηριότητας γύρω από την κατασκευή και τον προγραμματισμό ενός διαδραστικού ρομποτικού μοντέλου.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

  • Όμιλος Ρομποτικής 2017-2018

    Όμιλος Ρομποτικής 2017-2018

    Η εκπαιδευτική ρομποτική σχετίζεται με την εμπλοκή του μαθητή με τον προγραμματισμό, την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη συμπεριφορά μίας ρομποτικής κατασκευής με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης (Anderson et.al, 2001).

    Μαθητές που αγαπούν τη δημιουργία κατασκευών καλούνται να συνεργαστούν με δημιουργική διάθεση και εφευρετικότητα, προκειμένου να εξοικειωθούν με έννοιες όπως ηλεκτρισμός, μηχανική, ηλεκτρονικά, αυτοματισμοί, μικροελεγκτές και προγραμματισμός.

     Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Νικολού Αγγελική (ΠΕ86) 

Κύλιση στην Αρχή